Могат ли да ни подлудят строгите диети?

Май да, защото според специалистите, психиката се нарушава при рязко ограничение на храненето. Изследване на британски учени показва, че съвременните диети, които са небалансирани спрямо приеманите хранителни вещества, водят до повишен риск  от психически заболявания. Ограничаването от храна буквално може да ни вкара в лудница, предупреждват изследователите.

На медицината отдавна е известно, че качественият състав на диетите влияе на физическото здраве. Едва сега обаче се доказва, че ограниченията в храната влияят и на мозъчната дейност. Анализите на британските специалисти показват, че за последния половин век индустриализацията на селското стопанство е изменило значително  състава на тъканите на култивираните растения и домашните животни.  В тях рязко е намаляло съдържанието на омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини, а именно те отговарят за пълноценната мозъчна дейност.

Според лекарите, ако хората не мислят  за здравето си, заплашено от принудително небалансираното хранене, липсата на някои традиционни за храните вещества ще продължат  да увеличават риска от развитие на състояния на тревожност, депресии,  проблеми с паметта и болестта на Алцхаймер.

Най-застрашени са жените, които по-често са склонни към спазване на тежки ограничителни диети.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!