Навици, които разболяват

Известно ни е какви са последиците, ако ни хване някакъв вирус и продължим да ходим на работа. Това е опасно и за нас, и за колегите.

Колко хора обаче са наясно с вредата, която нанася задържането на газове или пък човъркането в носа? За тези неща не е удобно да се говори…

Но знаете ли какво може да ви се случи, ако тези навици са постоянни?

Ако имате газове и постоянно се стараете да ги задържите в тялото, върху червата се упражнява силно налягане и се развиват дивертикули. Това са своеобразни джобчета - разширения по стените на червата, които стават причина за болки в корема, запек или диария - изобщо за различни болестни отклонения в работата на чревния тракт.  Те могат да бъдат причина за сериозни последици.

Пъпките са миниатюрни развъдници на бактерии и мръсотия, които кожата не може да изтласка през запушените пори. Когато  при изстискване се спука такъв резервоар, част от съдържанието му остава в ‘кратера’ на пъпката и може да навлезе в дълбочина, причинявайки инфекция.

Ако по една или друга причина се ‘стискате’  и отлагате изпразването на пикочния мехур, вие задържате в него много токсини и рискувате да си причините инфекция на отделителната система - могат да бъдат засегнати и бъбреците.

Заседявате се дълго на тоалетната чиния?  Важно е да се знае, че човешкият организъм не е приспособен към тази поза. При нея аналният канал изпитва силно натоварване, което може да предизвика появата на хемороиди.

Някои хора имат навика да скубят косми от ноздрите си. Това е голяма грешка. Всъщност тези косъмчета растат там с точно определена цел - те защитават носа от проникването на вредни микроорганизми, които могат да попаднат в дихателната система, а дори и в  мозъка…

Ако чоплите носа си, има сериозна опасност да го травмирате или пък да разкървавите някой от множеството капиляри, които се намират  там. Но тук опираме и до още нещо - нарушават се по-горе споменатите защитни бариери.

Не търкайте очите си, колкото и да ги чувствате изморени. Така очните ябълки изпитват силен натиск, който може да засегне нерв и дори да провокира отлепване на ретината.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!