Още за живовляка

Билката има омекчаващо, отхрачващо, ранозаздравяващо, противомикробно, слабително, притивоязвено и диуретично действие.  Лечебният ефект се дължи главно на слузните и дъбилни вещества.

Живовлякът се използва широко за лечение на бронхит, и други  възпаления на дихателните пътища /прилага се при всички видове кашлица - простудна, туберкулозна, коклюш и при задух/, при храносмилателни разстройства - гастрит с повишена киселинност на стомашния сок, язва, диспепсия, ентероколит.

За вътрешна употреба се прави извлек от листата. Той се използва за да улесни заздравяването на рани. Запарката се приготвя от 1 супена лъжица сухи нарязани листа с  250 мл вряща вода. След като престои 10 минути, се прецежда и се изпива на глътки за 1 час /това е дозата за 1 ден/.

При заболяване на стомашно-чревния тракт се използва сокът от пресни листа на живовляк.

За външна употреба живовлякът се използва  за жабурене за укрепване на венците и при зъбобол, за гаргара при болки в гърлото, за бани при кожни възпаления, за лапи при натъртвания.  Пресни листа се използват за налагане при циреи, гнойни рани, ужилване и ухапване от насекоми.


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!