Още за лечението с бъз

Знаете ли, че прелетните птици, преди дългия си, изтощителен и изпълнен с опасности полет на юг, кълват бъз, за да се заредят с енергия и сили?

А пък лечителят Петър Димков  определя бъза като най-силната българска билка. Народната медицина използва както дървовидния, така и тревистия и червения бъз.

Лечебно действие имат всички части на растението. Плодовете са богати на антоцианови съединения, които неутрализират свободните радикали. Освен това те съдържат много пектин и целулоза. Това помага за извличане на тежки метали и радиоактивни изотопи от организма. Багрилото самбуцианин, което се числи към флавоноидите, предпазва от заболявания сърцето и сърдечносъдовата система.

Билката може да се използва във всяка възраст. Тя е едно от най-добрите средства срещу анемия. Може да се прилага за профилактика и в разгара на простудно заболяване, за да предизвика изпотяване.

Приготвя се запарка като две супени  лъжици сушени бъзови листа се запарват в ? л вряла вода 10 минути. Чаят се прецежда и се пие на 3-4 порции през деня.

Ето още някои рецепти:

1 ч. лъж. плодове от бъз се накисва от вечерта в 1 ч.ч.  вода. Сутринта се прецежда, затопля се и се изпива на гладно.

300 г сушени плодове от бъз, 1 л вода и 1 кг захар  се смесват и накисват за около 7-14 дни. Ако се използват пресни плодове, съотношението трябва да бъде  1 кг плод, 1 л вода и 1 кг захар. След това течността се прецежда и може да се използва за подслаждане на чай. Студеният начин на извличане съхранява ензимите и не води до денатурация на солите, които са във водноразтворим вид.

Може да се приготви и бъзово вино:  300 г сушени плодове от бъз или 1 кг пресни се смесват с 1 кг захар и 3 л вода. Сместа се държи на стайна температура, след 15-20 дни се прецежда и се налива в затворени бутилки. Пие се по 50-100 г на обяд или вечер.


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!