Още за магданоза

Древните гърци са смятали магданоза за свещена билка. Те носели венци от магданоз, за да стимулират апетита си. Магданозът е определян като най-популярната билка  в света.

Древните римляни пък дъвчели листа от магданоз преди да пият вино, за да се предпазят от опиянението.

Билката съдържа много полезни за здравето витамини и минерали - витамин А, В12, С и К, бета-каротин, фолиева киселина, както и желязо, калций и протеини. Установено е, че ½ чаша пресен магданоз носи  10% от дневната препоръчителна доза желязо и съдържа 3 пъти повече витамин С от същото количество портокали…

Магданозът е много богат на хлорофил, който подсилва  имунитета, ограничава възпаленията, прочиства токсините и освежава дъха. Зелената подправка съдържа и алфа-линоленова киселина, омега-3 мастни киселини, които помагат за предотвратяването на сърдечносъдовите заболявания и артрита.

Магданозът е богат на витамин А. Една супена лъжица от подправката пък съдържа 192 микрограма бета-каротин. Два други каротеноида /лутеин и зеаксантин/ помагат за предпазване на очите от макулна дегенерация. Билката е богата и на витамин К, нужен за правилното съсирване на кръвта и по-бързо усвояване на калция в костите.

Магданозът  съдържа летливото масло миристицин, което е установено, че може да попречи на формирането на тумори в белите  дробове, а флавоноидната му съставка апигенин може да спре растежа на раковите клетки при рак на гърдата.

И още една полза от магданоза - той е естествен диуретик и елиминира излишните вещества и токсините в организма като намалява задържането на вода, което от своя страна пък води до отслабване…

Важно е да се знае, че ако не сте специалисти в разпознаване на ядливите растения, задължително е да си купувате магданоз само от магазина, а не да го берете в дивата природа, защото той прилича на няколко  разновидности силно отровен бучиниш, който може да доведе дори до летален изход.

Зелената подправка като цяло се сита за безопасна, но е важно да се знае, че бременните жени трябва да го избягват, защото в големи количества може да предизвика контракции на матката.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!