Подходяща вечеря за добър сън

Австралийски учени са установили, че вечерята, която се състои от  бързо усвояващи се продукти с висок гликемичен индекс, помага за бързото заспиване.

Според изследователите, за да заспивате лесно е достатъчно да спазвате няколко прости правила по отношение на храната. Например, не трябва вечер да се пие алкохол и напитки, съдържащи кофеин.

Ако заспивате трудно, посъветвайте се с вашия личен лекар можете ли да консумирате храни с висок гликемичен индекс. Той е число от 1 до 100, което показва колко бързо се усвоява храната. Житните растения и зеленчуците, които са богати на целулоза, имат нисък гликемичен индекс и след тяхната консумация нивото на кръвната захар нараства постепенно. Белият ориз, бананите и други продукти, които са бедни на целулоза, съдържат прости въглехидрати и съответно висок ГИ.

Известно е, че консумацията на въглехидрати води до повишаване  на нивото на триптофана в кръвта, а той е  необходим за образуването на серотонин, който провокира сънливостта. Храната с висок ГИ особено силно ускорява образуването на серотонин от триптофана.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!