Полезна ли е дъвката?

В днешно  време дъвката изпълнява много лечебно-профилактични функции, най-важната от които е предпазването  от кариес.

Дъвката отстранява остатъците от храна и предизвиква силно слюноотделяне, което действа като естествен душ за зъбите. Трябва да се знае обаче, че ако парченце дъвка  залепне и се вклини в цепнатина на зъба, това може да ускори развитието на вече образувания кариес.

Днес по-голямата част от храната, която приемаме, е мека. Сдъвкването й не натоварва особено долната челюст и за да я поддържаме  в добър тонус, много стоматолози съветват да дъвчем дъвка след хранене 3-5 минути, като постепенно увеличим до 7 минути.

На храносмилателната дейност се отразява благотоврно отделянето на повече слюнка в съчетание с по-активните дъвкателни движения, а приетата храна се преработва по-бързо и лесно.

Според специалистите обаче, преди храна не бива да се дъвче дъвка. Защото отделянето на стомашни сокове на гладно може да предизвика появата на гастрит и други стомашни проблеми.

Учените все още спорят дали дъвката способства за освобождаване от стреса и спомага за концентрацията или пък обратно - разсейва вниманието. Някои дори стигат до крайност и я смятат за напълно излишна.

Все пак препоръката на специалистите е да се използва дъвка без захар и да не се прекалява с дъвченето - не повече от 2-3 пъти дневно след хранене и не по-дълго от 7 минути...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!