Природна аптека - борови връхчета

Пролет е. По това време на годината боровите връхчета са едно от най-ефикасните средства за прочистване на организма. Отварата, приготвена от тези част на иглолистното дърво, подсилва тялото  и помага на организма да се справи с пролетната умора.

Благодарение на всички смоли, флавоноиди и танинови вещества, които се съдържат в боровите връхчета през пролетта, тялото изхвърля токсините, а имунната система се подсилва.

Особено подходящи са боровите връхчета за хора, които страдат от атеросклероза. Това заболяване засяга вътрешния слой на големите и средните артерии на организма, като ги удебелява и втвърдява. За развитието на това хронично и прогресиращо заболяване има много разнообразни фактори. Някои от тях често  не могат да се избегнат - наследственост, напрежение, стрес и преумора. Но пък може да подобрите състоянието си, пречиствайки кръвта с полезната отвара.  Нейните лечебни свойства  се дължат на танините, флавоноидите и смолите на боровите връхчета, които се берат ранна пролет.

Отварата може да приготвите като счукате 50 г борови връхчета в хаванче. Залейте ги с 250 мл вряща вода. Приберете ги на тъмно за 2 часа, след което прецедете и изпийте.  Може да подсладите и с лъжичка мед. Запарката не бива да престоява -  приемайте я прясно приготвена.

Има и друг начин за приготвяне на пречистваща отвара. Измийте 30 г пресни борови връхчета, залейте ги с чаша вряла вода.  Покрийте съда с капак и го сложете за около 20 минути на слаб огън. След това свалете отварата от огъня, изчакайте да изстине, прецедете и изпийте. По желание подсладете с лъжичка мед.

Чаят от борови връхчета може да се използва и за външно приложение. Препоръчва се за инхалации при задух, за бани при екземи, ревматизъм, обриви и лишеи. 
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!