Проблемите с кожата могат да бъдат симптом на различни заболявания

Кожата е най-големият и най-чувствителен орган в човешкото тяло. Нейните реакции и промени предупреждават за здравословни проблеми. Много заболявания променят структурата и цвета на кожата.

Каква е причината за тази пряка връзка? Кожата, нервната система и мозъкът започват формирането си в един и същ етап от ембрионалното  развитие. Именно общият им произход обяснява възникването на някои хронични болести, при които централната нервна система и кожата са взаимно свързани.

Бактерии и вируси например могат да доведат до редица кожни прояви. Хормоналният дисбаланс е причина за появата на акне. Брадичката е област изключително чувствителна към покачване нивата на прогестерона и тестостерона в организма.

Много често кожните промени предхождат другите изяви на вътрешни заболявания. При диабет, например, в кожните гънки  често се развиват гъбични инфекции, появяват се червени и сърбящи обриви.  Любопитно е, че те могат да се появят години преди установяването на захарната болест.

И други тежки заболявания могат да се уловат по реакцията на кожата. Например, сърбежът на ноздрите е характерен за туморите на мозъка. Той е силен, постоянен и не се среща при други образувания от този род или при други заболявания на централната нервна система. При болестта на Пейджет пък /вид рак на гърдата/ в областта на зърното се появява червеникава екзема, която лесно се разранява. При такъв симптом незабавно трябва  да се посети специалист.

Така че редовно оглеждайте кожата си и ако откриете нещо странно, веднага се консултирайте с лекар.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!