Розмаринът подобрява мозъчната дейност

Британски учени са установили, че ароматът на розмарин подобрява мозъчната дейност. Растението, което традиционно се използва като подправка за ястия, е познато още на древната медицина.

Учените използвали масло от розмарин, за да установят как той подобрява мозъчната дейност и настроението. Изследвани били 20 души, като всеки от тях бил изложен на различни нива на аромата на розмарин. Изследовтелите насочили вниманието си главно към етеричното масло 1,8 цинеол, което било абсорбирано в кръвта на участниците в експеримента, за да изследват точността им при извършването на определени задачи.

Според резултатите, поемането на 1,8 цинеол в кръвта чрез аромата на растението подобрява мозъчната дейност.  Доброволците с високи нива на това етерично масло показали по-добра скорост и точност при изпълнението  на задачите.

Участниците в експеримента били подложени и на изследване на настроението. Било установено, че розмаринът оказва влияние както върху настроението, така и върху мозъчната дейност чрез различни неврохимични пътища...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!