Селфитата могат да бъдат опасни

В последно време  хит особено сред тийнейджърите са джиесемите с предна камера - причината е, че с тях по-лесно се правят селфита.  Според психолозите обаче автопортретите, които напоследък наводняват социалните мрежи, могат да бъдат опасни за психическото здраве…

Какво се случва всъщност? Когато младежът постне поредното си селфи, той започва час по час да проверява във фейсбук, за да види каква реакция предизвиква то. Ако обаче се случи да няма достатъчно коментари или харесвания, тийнейджърът може да изпадне в депресия, защото самоучвствието на тези младежи до голяма степен зависи от популярността им в социалните мрежи.

Психолозите са на мнение, че има сериозна  опасност  младежите с по-лабилна психика да бъдат обсебени от селфитата. Във Великобритания, например, вече е диагностицирано ново заболяване - селфи зависимост, т.е. множество опити да се сътвори идеалния автопортрет.

Затова наблюдавайте тийнейджърите у дома и ако забележите, че  те прекаляват със  стоенето с часове пред огледалото  с телефон в ръка, не подценявайте това състояние. Има опасност обсесивното правене на селфита на съсипе социалния живот на детето, както и да порази психиката му.

Любителите на селфита правят какви ли не опити да привличат внимание. Те понякога се правят на интересни като пускат селфита, които приличат на сцени от екшъни. Има един изключително потресаващ , но действителен случай. Млада жена хвърлила от балкона бебето си, снимала го с телефона си, след което си направила селфи, докато самата тя летяла  към смъртта си…

На  по-големите младежи  трябва да се обясни, че този тип снимки могат да им изиграят лоша шега и ако в един момент започнат да си търсят работа. Има много работодатели, които влизат в официалните профили на кандидатите за работа,  и ако видят там пушещ, пиещ или разголен младеж, със сигурност няма да си направят за него добри изводи.

Все пак, ако тийнейджърът излиза с приятели, има хобита, чете книги или гледа филми, може да се спокойни, че той не  злоупотребява със селфитата и не посвещава цялото си време на снимане.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!