Що е то пърхот?

Медицинското наименование на пърхота е себореен дерматит. Той може да има различни проявления.  В окосмената част на главата се образуват малки бели люспички, които създават неудобство на притежателя си и не са никак приятна гледка.


Ако пърхотните люспички са сухи или сиво-бели, а кожата на главата губи свойствения си блясък, то този вид пърхот е обикновен. Ако има повишаване на омазняването на косата, а люспичките са по-мазни, имат жълтеникав оттенък и по-трудно се отделят от кожата, то тук става дума за мазна себорея или т. нар. стеаринов пърхот.


Една от най-честите причини за пърхота е микроскопичната гъбичка ‘овален питероспорум’. Отдавна е известно, че пърхотът е заразен. Така че трябва да се избягва ползването на чужди четки за коса, гребени, фиби, щипки и шноли.  И все пак, няма да бъдете съвсем застраховани, защото пърхот може да се придобие и в някое превозно средство...


Пърхотът трудно се повлиява от козметични и високотехнологични лечебни средства, но пък от друга страна, често в едно семейство някой има пърхот, а другите нямат, независимо че спят на една възглавница или пък ползват един гребен. А учените напоследък са на мнение, че пърхотът напада при нисък имунитет.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!