Сибирският жен-шен - елеутерокок

Елеутерококът расте на храст, който достига височина до 4-5 м. Той цъфти в края на лятото като образува дребни нежно-виолетови или жълтеникави цветове. Плодовете приличат на черни блестящи топчета.

Лечебната сила на растението е събрана в корените, които достигат десетки метри дължина, а също така и в листата, които също се използват за лечебни сели.

Елеутерококът е помощник на човека отскоро - само отпреди около 50 години.  В кореновата система на растението били открити 7 различни гликозида, пет от които били неизвестни на науката. Храстът е богат на етерични масла,  смоли, ценни растителни мазнини, витамини /особено витамин С и каротин/.

След като били направени много изследвания било установено, че елеутерококът повишава издръжливостта, работоспособността и жизнената сила. Растението увеличава имунитета, има стимулиращо влияние върху нервната система, отстранява умората, ускорява мисловните процеси, нормализира кръвното налягане.

Настойка от елеутерокок в домашни условия: 150-200 г корени киснат в 1 л 40% спирт при често разбъркване в продължение на 2 седмици. Настойката се съхранява в плътно затворена бутилка в хладилника или в студено и защитено от светлина помещение. Препоръчва  се да се приема по ? ч.л. 2-3 пъти дневно в течение на 20-30 дни, най-добре преди обяд.

Важно е да се знае, че прекалената употреба на билката или  предозирането, може да доведе до няколко странични ефекта – тревожност, раздразнителност, безсъние.  Това растение не се препоръчва на хора във  2-ри и  3-ти  стадии на хипертония, при завишена телесна температура, не е добре да се приема  в следобедните часове. Бременните жени и децата също не бива да приемат билката, защото тя е наистина мощен стимулатор и не е подходяща за малчугани, както и за плода в утробата на майката.

Поради тези причини, преди да решите да приемате елеутерокок задължително се консултирайте с лекар.


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!