Символиката на розата

Един от най-древните универсални символи  по света е розата. В Тракаия, Рим и Гърция, та дори и в Китай, я свързват със задгробното царство.

Според една персийска легенда пък пророкът Заратустра е положен на горящо ложе, за да бъде изгорен, но то се превръща в ложе от рози.

Древните гърци вярвали, че розата почервенява, когато богинята Афродита  убожда крака си на нея. В Рим тя също е атрибут на покровителката  на любовта - Венера, като според една легенда се ражда от сълзите й.

В древността розата е пазителка на тайните срещи. При римляните било достатъчно да се сложи роза на вратата на една стая, за да се знае, че казаното там не може да излезе навън.

За арабите пък розата е мъжки символ, а в Кабала означава единството. Тя има централна роля и за Католическата църква, която олицетворява.  Там тя е атрибут на Иисус - червената роза е спомен за пролятата Му кръв, а също на св. Георги и на св. София.

Розата е свързана с огъня,  с изгорените на клада мъченици за вярата, като постепенно се превръща в символ на цялата църква. Петолистната роза е кодирала петте радостни, петте скръбни и петте славни тайнства в живота на Дева Мария.

Според раннохристиянската традиция до  грехопадението цветето не е имало бодли. В ‘Божествена комедия’ на Данте розата е мистичен пламтящ знак, който обединява душите на праведниците, събрани при Мадоната. Всичко това вероятно не включва и половината й значения…

Розата е символ на избраничеството, съвършенството и творчески полет на неоплатонизма, масонството и розенкройцерството. Сочена е като пазител на тайната на Мария Магдалина, а също на чувствителността на рицарските балади, чийто извор е при богомилите и техните преки последователи, наричани катари, патарени, бугри...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!