Странни прилики в житейския път на Яворов и Байрон

Пейо Яворов - български поет, символист и революционер, един от най-големите български поети на 20 век.

Лорд Байрон - виден английски поет, музикант и общественик от епохата на романтизма, който има огромно влияние в Европа и у нас.

Много любопитна е приликата в някои моменти от живота на двамата поети. Яворов и Байрон са родени през януари с разлика във възрастта от 1 век. Англичанинът е роден през 1788, а Яворов - през 1888 г.  И двамата умират на  36-годишна възраст.

През целия си живот и двамата поети се оплакват от физически недостатъци. Лорд Байрон е куц, а Яворов не понася твърде мургавия си тен.  И двамата обаче са  надарени с удивителна памет,  били са  блестящи оратори и  имали силно влечение към древните езиц и култури. Любопитна подробност  е, че  бъдещите поети са пишели домашните на съучениците си срещу заплащане…

За разлика от други поети, и Яворов, и Байрон се утвърждават мигновено, а творческите им пътища продължават около 18 години. И двамата обаче  отдават по-голямо значение на революционната си дейност. Байрон се бори за освобождаването на Гърция от турско робство, докато каузата на Яворов е Македония. А и двамата  са отдадени на арменската кауза.

Двамата поети обожават театъра. Байрон се изявява като актьор, а Яворов става драматург на Народния театър. И Байрон, и Яворов са суеверни и се тревожат за душевното си здраве. Преживяват фатални любови и не са щастливи в браковете си. Съвременниците им първо ги величаят, после ги потъпкват със същата страст.

Що се отнася до творчеството им, има много теми, които обединяват двамата поети - борбата против потисничеството, невъзможната любов, страданието, пътуванията до далечни земи. Сходни са философията им, системата им на образи и начинът на изразяване.

Макар че владеят до съвършенство римите, те смятат, че поезията поставя известни рамки на изразяване на мисълта и поради тази причина се изявяват и в други жанрове  - писма, дневници и пътеписи.

Приличат си и характерите на двамата поети - те са болезнено откровени и показват непоносимост към всякакъв вид потисничество, изразяват убежденията си не само с блестящи речи и творби, но и като се включват в национално-освободителните борби в Гърция и Македония.  Много са привързани към приятелите си, с повечето от които поддържат връзка до живот. Лоялни са и към издателите си.

Сходни са и религиозните им убеждения - те не се придържат стриктно към църковните догми, макар че добре познават Библията. Убедени са обаче, че съществува висша сила, пред която се прекланят.

Има обаче и една съществена разлика между Яворов и Барон. Българският поет не оставя наследници, докато англичанинът има поне 2 деца.

Единствената законна дъщеря на Байрон, Ада Лъвлейс, е плод на неуспешния брак на поета с Анна Милбенк. Ада е смятана за първия програмист в света,  след като е написала първата програма, закодирайки алгоритъм за намиране на числата на Бернули в такава форма, че да се разчете от машината, която Бабидж* така и не успява да построи. Ада Лъвлейс успява да прозре потенциала на компютъра отвъд простите математически сметки.

Байрон има и извънбрачна дъщеря Клара от връзката си с писателката Клер Клермон. Приписват му се и още няколко извънбрачни синове и дъщери.

-----------------------------

Чарлз Бабидж - британски математик, философ и изобретател, създал сметачна машина - истински предшественик на компютъра, но не успява да я построи и тя не се появява на бял свят.  
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!