Съкровищата на кан Кубрат и кан Аспарух

Край село Малая Перешчепина в Украйна е открито съкровището на кан Кубрат. То е едно от най-големите от ранното Средновековие намирани по света.

Съкровището съдържа 800 предмета, сред които  златен жезъл, златен лъв от скиптър, три златни пръстена, два от тях са с монограма на Кубрат, златен рог, златна торква, две златни гривни с изумруди, златна тока в тегло 454 г, два златни меча, множество златни и сребърни чаши и съдове за хранене…В момента съкровището се намира в Ермитажа , където е и намерената на същото място сабя на Кубрат.

Гробницата е открита случайно от две деца през 1912 година в пясъчните дюни на река Ворскла край селото. През 1930 година край украинското село Вознесенка пък е открит масов гроб на около 35 прабългарски воини, за които се предполага, че са хан Аспарух и неговата свита, загинали в бой с хазарите. Хипотезата е на археолога Гринченко.

Съкровището, намерено там, наброява над 1500 златни и сребърни предмети и  части от погребения на коне… През Втората световна война експонатите са евакуирани в град Уфа. При транспортирането им, на 10 октомври 1941 година, върху влака с експонатите се стоварва немска бомба, която предизвиква пожар. В суматохата голяма част от колекцията е открадната. Оцеляло орлето на хан Аспарух, което е изследвано от много учени. Според тях, това е връх от щандарт /римско легионерско знаме/. На гърдите на орела е издълбан монограмът на хана. На едно от крилата пък е знакът на рода Дуло...


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!