Съвременните мании

Множество мании дебнат съвременния човек - кароши /мания за работа/, тенорексия /мания за тен/, ониомания /манията да се пазарува/. Това не са само  термини от речника за чужди думи, а реални понятия....

Всички знаем за алкохолизмът и зависимостта към наркотиците, но има и други 'вируси на съвремеността', които заплашват човека и те се разпространяват все повече в съвременния свят. Днес манните се изразяват в невъзможност да се постави границата между полезното и опасното....

Работохолизмът е една от най-често срещаните  мании. Работохолиците много често печелят уважение, но  тази прекалена отдаденост на работата изчерпва запасите от енергия. В Япония дори има специален термин, с който се обозначава преработването - кароши или смърт от претоварване. Този феномен се забелязва в края на 80-те години на миналия век, когато няколко японски биснесмени умират без  признаци на каквото и да е заболяване.  Специалистите  обаче са категорични, че причината е в претоварването.

Напоследък се забелязва и още една зависимот - любовната. Безумното влюбване може да повиши нивото на фенилтиламина - химикал, който довежда до еуфория. Специлистите смятат, че влюбените показваат същите симптоми, както при  зависимите от кокаин като безсъние и загуба на представата за време.

Съвременните технологии също водят  до пристрастяване - например, гледането на телевизия.  Американски специалисти са на мнение, че човек на 65 години е прекарал десет от тях във взиране в телевизора. Зависимостта от гледането на телевизия има много клинични симптоми като невъзможност да се сложи край на гледането и използване на телевизията за успокояване на нервите.

Друга съвременна зависимост е тази към  интернет. Ако всеки ден стоите пред компютъра в продължене на часове и просто не можете да го изключите, това най-вероятно е интернет зависимост. Психолозите смятат, че  това е една от най-разпространените зависимости в съвременния  свят. Без интернет някои хора направо не могат да живеят. В някои страни, например Южна Корея, интернет пристрастяването се смята за сериозен социален проблем.

Съвременният човек се старае да изглежда добре, той се грижи за драветео си и за своето тяло. И  именно тук се появяват новите зависимости.

Зависимост към избелване на зъбите -  не е зле да имате бели зъби, но когато с това се прекалява, последиците са толкова ужасни, колкото и от другите зависимости. Повишаването  на чувствителността на зъбите и  кървенето на венците са само част от най-често срещаните оплаквания в денталните клиники, вследствие на тази мания.

Трудно е да се открие точна статистика, която да показва  какъв е процентът на зависимите от фитнеса, която пък е свързана и с нарушения в храненето. Но със сигурност  може да се твърди, че подвластните на манията за физически натоварвания застрашават не само здравето си, но и социалния си живот.

Ониоманията или шопинг манията е разпространена навсякъде по света. Не само знаменитостите са поразени от нея. Учените свързват причините за подобно неконтролируемо  импулсивно пазаруване с депресията.

Зависимостта към  почерняването е голям проблем, осоено при жените.  Зависимите не просто искат да получат здравословно потъмняване на кожата, но да готови да жертвт здравето си в името на тъмния тен. Всички знаем колко вредни за кожата са слънцето, а също така и солариумът. 

Желанието за секс е старо като света, но психолозите са на мнение, че хората с подобна мания се увеличава и пристрастеността към секса е сериозен проблем, който се нуждае от вниманието на специалист.

Напоследък се увеличава и броят на пристрастените към пластичната хирургия. Всеки е недоволен от нещо по тялкото си.  Хората са готови да изтърпят много мъчения и да платят много, за да стигнат до перфектността. В последно време има и нов синдром наречен "синдром на грозотата".  Хората страдащи от него са винаги  недоволни от резултата на операцията и искат повече. Но опасностите, които дебнат зад привидната полезност на пластичната хирургия са много...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!