Топломерите и продължителността на живота

Когато била на 85 години  холандката Хендрике ван Андел Схипер обещала да даде тялото си на науката, но при условие, че всички резултати бъдат публично обявени.  Жената умира чак през 2005 година на 115 години, но  анализът на нейната кръв дава възможни отговори за процесите в организма, предизвикващи стареенето и смъртта.    

Любопитно е, че  дори и в дълбока старост,  холандката имала здраво тяло. Причината за смъртта й не е известна, а изследванията й са с почти перфектни резултати.  

Категорично е установено, че продължителността на живота зависи от способността на стволовите клетки да поддържат ежедневния процес на обновяване на тъканите. В един момент те достигат границата на живота си и започват да умират - тогава жизненоважни органи и кръвни клетки престават да се обновяват.  Установено е, че в края на живота оцеляват само две активни стволови клетки, които произвеждат бели кръвни телца. Това означава, че почти всички стволови клетки, с които сме се родили, вече са измрели…

Холандските изследователи били  изключително изненадани от резултатите, но  твърдят, че те са верни. Според тях, когато се роди, човек има около 1300 активни стволови клетки в кръвта, които непрекъснато се делят и така я  регенерират. Те си задават въпроса има ли граница на разделянето на клетките, а с това и граница на човешкия живот? И в изследването си са се опитали да си отговорят. Така учените  открили, че организмът се изчерпва и  стволовите клетки изчезват.

Анализите показват, че теломерите - защитните върхове на хромозомите на стволовите клетки в кръвта, значително се изразходват. Те се съкращават през целия живот с всяко делене на клетките. Когато станат  съвсем къси,  деленето на клетките вече не е възможно и те умират. Смята се, че именно това е т. нар. биологичен часовник, който определя смъртта на стволовите клетки.

Холандските учени са убедени, че тяхното изследване дава възможност за подмладяване на тялото с инжекции от стволови клетки. Но  още не е дошло време за тези манипулации. Кръвта има доминираща роля в продължителността на живота, но не трябва да се забравя, че отказът на органите да работят е най-честата причина за смърт...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!