Усмихни се!

Установено е, че ние,  големите, се смеем максимум 7-8 пъти дневно, докато децата ни се заливат от смях между 400-500 пъти на ден.

Според специалистите, смехът не само заздравява мускулите на стомаха и ни развеселява, но и ни прави по-здрави. Ето ползите от  смеха:

Само  1 минута смях на ден  се равнява на 45 минути пълноценен релакс.

Смехът може да се определи и като специфичен масаж, тъй като задейства и отпуска над 80 мускула - движат се раменете, гръдният кош, диафрагмата пулсира, шийните мускули и тези на гърба се отпускат, а лицевите се разтягат /което пък може да помогне за облекчаване на главоболието/.

Когато се смеете и се чувствате щастливи, отделените  ендорфини подобряват общото състояние на организма и балансират кръвното налягане.  

Смехът стимулира хормоните на щастието и действа като антидепресант - той мое да замести много лекарства.  

Смехът е доказан терапевтичен метод, който лекува от стрес.

Смехът укрепва имунната система, намалява стресовите хормони - кортизол и адреналин, и увеличава съдържанието в кръвта на хормона на щастието ендорфин.

Ако  пляскате с ръце, докато се смеете, вие правите акупунктура на точно определени точки на дланите, които също стимулират хормона на щастието.

Вече и у нас навлезе смехотерапията като метод, който лекува, разведрява и ни спасява от лошото настроение. Основната цел на тази терапия е участващите в нея да бъдат накарани да се смеят без причина.  Според психолозите всеки може на експериментира сам вкъщи този метод.

Затова, когато сте потиснати, мъчно ви е или се чувствате в лошо настроение, просто трябва да започнете да се смеете, ей така, без причина и да попляскате с ръце.

Колкото и да ви звучи странно, психолозите са категорични, че ще се заразите сами със собствения си смях и ще се смеете в продължение на цели няколко минути…
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!