Великден може да бъде и здравословен

Според традицията, на великденската трапеза няма ограничения - на нея има шарени яйца, вкусни козунаци, всякакви видове месо, десерти - колкото повече, толкова по-добре. Много е важно обаче да се похапва мъдро, за да не се налага после да се борите с последствията от преяждането…

Според диетолозите, ако сте спазвали поста и дори само мaка част от него, трябва да приемате внимателно храната, за да не навредите на организма си, който се е изчистил от токсините. Ако вследствие на строгия пост  чувствате дискомфорт и тежест в червата и стомаха, трябва да бъдете още по-внимателни на прaзничната трапеза - прекомерната консумация на месо и яйца сериозно може да навреди на здравето ви. Не се ограничавайте, хапнете си от всичко, но с мярка.

Ястията трябва да  приготвите като се съобразите с факта, че организмът ви постепенно трябва да привиква към пълноценно хранене. Използвайте нерафинирани растителни масла, избягвайте майонезата и сметаната - заменете ги с кисело мляко. Вместо  традиционните за българската трапеза пържоли, наблегнете на рибата и морските дарове - те са богати на протеини и полезни микроелементи, които ще ви помогнат  да се заситите, без да предизвикат тежест в  стомаха.

Ястията трябва да бъдат съпроводени с достатъчно количество пресни зеленчуци и плодове. Зелето и краставиците са особено богати на фибри.

Бъдете много внимателни с алкохола. Той възбужда апетита. За предпочитане са сухите вина пред по-силните питиета и винаги ги консумирайте с двойно повече количество вода /т.е. на 1 чаша вино се полагат 2 чаши вода/.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!