Великден в Италия

По Великден италианката не скъпи времето си, прекарано в кухнята. Тя задължително приготвя сплетен пребогат великденски хляб с три вида плънка. Прави се от грис, брашно, мая, захар, зелени маслини, кашкавал, шунка, яйца, тиквени семки, сусам и се поръсва с маково семе.

На празничния обяд в Рим местните задължително хапват агнешко с артишок, на остров Сардиния приготвят печено агне, в повечето части  на Неапол, Венеция и Генуа сервират риба, водни змиорки и  морски деликатеси.

На този празник на почит са ястия с риба и миди, с имена на светци. За най-голям деликатес се считат мидите Сен Жак, чиято форма напомня ореола на светците или рибата Сан Пиетро /св. Петър/.  

Генуа пък е известна и ценена в цяла Италия със  солената си  великденска торта ‘Паскуалина’, направена от фино многолистно тесто с пълнеж от първите пролетни зеленолистни зеленчуци - спанак, лапад, цикория и цели варени яйца.

За празника италианката меси разнообразни сладкиши, козунаци и курабии. Пастиера неаполитана  е прекрасен великденски сладкиш. Според легендата той присъствал на празниците на пролетното равноденствие и възраждането на природата в Италия. Пардулас пък е великденски десерт от Сардиния, който в оригиналната си рецепта се приготвя със сирене рикота. В Ломбардия пък традиционният великденски сладкиш е панетоне.

В Италия важен символ e великденският гълъб Коломба, който символизира светия дух и замества козунака. Тестото за великденския гълъб наподобява много това на козунака, но се замесва без прясно мляко.  По вкус  се доближава до десерта панетоне, но е с по-силен лимонов аромат. В него има бадеми, които са символ на мъдростта. Този гълъб е толкова тачен, че присъства на витрините на всички сладкарници и хлебарници. Там се кипрят и огромни шоколадови яйца.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!