Велики четвъртък - боядисват се яйцата за Великден

Във всички митологии яйцето е един от символите на периодичното обновление на природата. Според изследователите на религиите и на техните ритуално-обредни практики, това е причината то да стане символ и на Възкресението и на безсмъртието на душата в християнската традиция.


Защо боядисваме яйцата на Великден?  И багренето има предхристиянски  корени - в езическите времена шарените яйца били смятани за магически.


Не е известно откога за първи път за започнали да се боядисват яйца. Има исторически и археологически данни, че това се е правело още в древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Ритуалите,  свързани с тях, символизират началото на живота.  В старата българска религия танграизма, също е имало голям пролетен празник на възраждащата се природа.


В България яйцата се боядисват на Велики четвъртък. Първото винаги се оцветява червено от най-възрастната жена, която, докато е още топло,  прави с него кръстен знак на челата на децата . Според поверието този, чието яйце остане здраво, ще е най-здрав през годината.


Сварените боядисани яйца са общоприет символ както на православния, така и на католическия Великден.  Според една легенда Мария Магдалена застанала пред император Тиберий и му поднесла в дар ч    ервено яйце с думите ‘Христос Възкръсна!’ Така червеното яйце станало символ на Христовата кръв.


Боядисаните яйца според народните вярвания имат магическо и предпазващо свойство, по тази причина първото яйце или се заравя в нивата за плодородие, или се държи на иконата, за да се лекуват болните с него.


Обредните хлябове са неотменна част от традициите на Великден.  Те са няколко вида и  са предназначени за  семейната трапеза, за кръстника и близките. Наричат се козунак, яйчелик, кукулник, паска, великденски кравай.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!