Внимание - опасност!

Американски учени-офталмолози алармират, че подмладяващите инжекции с козметични пълнители под  кожата на лицето около очите и в областта на челото могат да доведат до исхемичен оток на ретината и необратима слепота.

Инжекциите с мазнини, колаген, хиалуронова киселина и други желеобразни пълнители по кожата на лицето, са твърде популярна козметична процедура, която е предназначена да запълни обема на бръчките, изглаждайки кожата. Доскоро се смяташе, че в повечето случаи страничните ефекти се ограничават с посиняване или отоци в областта на въвеждане на препаратите.

Агенцията  по храните и лекарствата на САЩ  е одобрила използването на подобни пълнители, но само с средната част на лицето, например около устата, но те обикновено се използват от лекарите не по своето пряко предназначение, а  за корекция на бръчки около очите или на челото.

Според специалистите, при инжектиране под кожата около очите, козметичен пълнител може  случайно да попадне  в разположените наблизо малки кръвоносни съдове и по  тях той да стигне до главната артерия на ретината и да блокира нейното кръвоснабдяване. При остро нарушаване на кръвообращението в централната артерия на ретината или нейните разклонения, прогнозата  в 50% от случаите е остротата на зрението да намалее, а в 10%  настъпва пълна слепота, поради  последваща атрофия на зрителния нерв.

Макар такива усложнения да не се срещат толкова често, те винаги трябва да се отчитат, тъй като заради сложната система от артерии и   съдове около очите, всяка инжекция, направена в тази област, може да представлява опасност за здравето на очитe. Нещо повече - нарушаването на проходимостта на кръвоносните съдове е разрушително и в болшинството случаи води до необратима загуба на зрението.

Учените препоръчват при обсъждане на предстоящата процедура, да се съобщава на пациентите какъв риск поемат с поставянето на такива инжекции.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!