За да сме по-здрави и по-слаби след празниците

Въпреки изкушенията по празниците може да се храним здравословно и дори да отслабнем и то без да гладуваме.

Правилното хранене включва няколко основни принципа - избор на качествени органични продукти според сезона; правилна комбинация на храните според възрастта и здравословното състояние на човека; правилно приготвяне на храните с цел по-лесно храносмиалане;  умерени количества и старателно дъвчене на храната в приятна атмосфера. Най-лесното  и може би най-важно за храненето по празниците е да не се преяжда. Пекалената консумация на животински и рафинирани храни /месо, яйца, млечни продукти, риба, кифли, баници, шоколади и сладкиши и др./, лишени от хранителни стойности, стои в основата на много заболявания. Друго правило, което  може да се приложи по време на празничното хранене е, да не се готви с много мазнина, да се избягват мазни и запържени храни, които са предпоставка за сърдечносъдови  заболявания. Добре е всяко основно хранене да започва с прясна сезонна салата. Но основният проблем се крие във факта, че ежедневното меню на повечето семейства у нас не се различава  от празничното...

Винаги могат да се приготвят вкусни и здравословни празнични ястия. Важно е да се знае, че  хората могат да  навредят изключително много на здравето си по време на празници, особено ако са постили 30-40 дни преди това и за 1-2 преяждат с тежки, мазни и рафинирани храни.

Разбира се, ден-два  хранене с нездравословни храни няма да окаже кой знае какво влияние върху килограмите. Проблемът идва от постоянното преяждане и консумацията на нездравословни храни. Най-доброто хранене за здраве и отслабване е с пълноценни растителни храни - плодове, зеленчуци, зърнени  и бобови.  

Всеки трябва сам да реши дали да яде яйца по празниците и в какво количество. Винаги е добре да се консумират сезонни зеленчуци. Но зеленолистните са най-добрият избор.  Те  притежават разнообразие от микроелементи, както и мазнини като  омега-3  и омега-6, които са в идеално съотношение. Зелената прясна салата е задължителен компонент от всяко основно хранене, за да сме сигурни, че си набавяме достатъчно микроелементи, ензими и хлорофил.

За закуска може да се изпие плодов или зеленчуков сок, да се хапнат плодове или здравословно сладко като сушени плодове, например.

Добре е плодовете да се консумират на гладно, поне 30 минути преди храна и поне 3 часа след това.  Картофите да не се комбинират с животински продукти, от  тях пък  да се консумира  само  един  вид на хранене и то в комбинация със зеленчуци.  Съчетанието от зърнени и  бобови храни е най-пълноценната и питателна хранителна комбинация.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!