За отличен успех - закуска сутрин

Изследване на учени от Харвард показва, че хората, които закусват редовно, поддържат здравословно тегло и в тази група затлъстяването се среща 3 пъти по-рядко, отколкото при тези, които не закусват.

Според учените,  закуската е най-важното хранене за  деня  и  установяват, че консумирането на пълнозърнести храни   на закуска повлиява благоприятно на здравето в сравнение с други видове закуски.

Изследвнето доказва, че хапването сутрин е важно за сутрешния  старт на деня и трябва да осигури около 20-25% от необходимите на тялото  енергия и хранителни вещества.

Учените твърдят, че  децата, които закусват сутрин показват по-добри резултати за запаметяване, усвояване на нови знания и умения, задържане на вниманието и повече креативност по време на учебния процес. Статистиката обаче показва, че в Европа едва около 10-15% от децата  закусват редовно сутрин. Разбира се, това е грешка на родителите.

Национално проучване у нас сочи, че само 20,2% от децата на възраст между 7 и 18 години консумират редовно пълнозърнести храни и закуски, само  50% пък редовно хапват плодове и зеленчуци. За жалост при по-голяма част от децата в ученическа възраст се наблюдава  ниска физическа активност.    
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!