За здрави нокти

На всички е познат проблемът с чупещите се нокти. Много ефикасни за укрепването им са солевите ванички. Разтваря се в топла вода  равна чаена лъжичка обикновена морска сол без никакви ароматни добавки и ръцете се оставят да постоят в този разтвор  20 минути. Процедурата се повтаря 10 дни подред. След 1 месец се повтаря.

За профилактика е достатъчно солевата ваничка да се прави 1 път в седмицата.

За укрепването на крехки и чупливи нокти 1-2 пъти седмично се правят ванички от топло растително масло с добавен витамин А, 3 капки йод и 5 капки лимонов сок. Редовно трябва да се втриват в нокътната плочка и кожата около нея лимонов сок и  оцет.

През ден правете лимонови ванички против чупливи нокти. Разрежете лимона на две части и във всяка от тях подръжте за 10 минути върховете на пръстите. Тази процедура се прави в продължение на 2 седмици.

Два пъти седмично потапяйте пръстите си във ваничка от затоплен зехтин с добавени 3-5 капки йод.  Потопете пръстите с маслото за 15 минути, след което ги изтрийте и не ги мокрете няколко часа.

Правете си и ванички от равни количества растително масло и ябълков оцет.

От едно твърдо сварено яйце  отделете жълтъка и го намачкайте. Добавете 4 г пчелен восък, разтопен на водна баня, и добавяйте прасковено масло, докато сместа не стане гъста като крем. Намазвайте ноктите всяка вечер с тази смес.   

Понякога чупливостта на ноктите може да се дължи на недостиг на  някои витамини и микроелементи в организма. В такъв случай хапвайте повече зеленчуци и извара.  Направете си и укрепващ чай от 1 част коприва, 1 част овчарска торбичка, 2 части корен от пълзящ репей и  3 части цвят от бъз.  1 ч.л. от тази смес се залива с чаша вряща вода, оставя се да кисне 6-8 часа и от този чай се пие ½ чаша 3-4 пъти дневно в продължение на 10 дни.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!