Защо трябва да ядем черен шоколад?

Според американски специалисти, колкото повече шоколад консумира един народ, толкова повече лауреати на Нобелова награда има сред него. Причината е във флавоноидите, които черното лакомство съдържа - те подобряват мозъчната дейност.  Какво още съдържа шоколадът?

Едно парченце шоколад съдържа магнезий, фосфор, калий, желязо, цинк, както и витамини от група В. Шоколадът участва успешно в хранителния баланс, когато се съчетава с разнообразно хранене. Разбира се, трябва да се наблегне на черен шоколад.  

Шоколадът подобрява настроението. Една от причините е, че той съдържа магнезий, минерал, известен с релаксиращите си свойства и  с участието си в нервните процеси в мозъка.  Освен това шоколадът съдържа теобромин,  който е силен стимуланат. Други съставки на шоколада - тирамин и фенилатиламин, са близки по действие с амфетамините, които действат върху мозъка и повишават ефекта на невротрансмитерите.

Черният шоколад е един от десетте хранителни продукта, които съхраняват младостта, Това се дължи на какаото, което богато на флавоноиди и по-точно на катехини, които имат силен антиоксидантен ефект върху кожата и целия организъм.

Флавоноидите играят важна роля за здравето на сърдечносъдовата система - те спомагат за понижаването на нивата на лошия холестерол в кръвта и укрепват стените на кръвоносните съдове.  Спомагат и за спадане на кръвното налягане при хипертониците и за стабилизирането му.

Шоколадът е богат на липиди и глюциди и съдържа 500 калории на 100 грама. Това обаче не трябва да го изключва от менюто ви. Няколко парченца черен шоколад  на ден ще ви накарат да забравите за други, много по-калорични  лакомства, а едновременно с това ще ви доставят  удоволствие и ценни минерали и витамини. Оптималната дневна доза, която няма да  се отрази на теглото ви, е 30 г шоколад със 70% съдържание на какао.  
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!