Пазете се от преяждане по празниците

Все още е периодът на Коледнит пости, но нека да поговорим малко за храненето след това, за преяждането и как то може да се отрази на организма ни.

По време на коледните и новогодишни празници трапезите са претрупани с лакомства. Но трябва много  да се внимава, защото преяждането /особено пък на хора, които преди това  са постили/, може да докара много здравословни проблеми. Могат да бъдат засегнати стомахът, червата, черният дроб, панкреасът, жлъчните пътища и дори бъбреците.

Важно е да се знае, че според специалистите, ястията трябва да се сервират едно след друго, а не всички наведнъж. Редно е също така да се спазва правилото те да се поднасят с необходимия интервал помежду им.

При преяждане и комбинация на няколко  вида ястия, задстомашната жлеза, чиято функция е да произвежда различни ензими и сокове, за да се разградят всички съставки на поетите храни, е силно затруднена. Именно поради тази причина панкреасът реагира с възпаление, което е много опасно за здравето. А панкреатитът може да отключи и диабет…

Ако се преяжда,  има риск да се предизвика жлъчна криза особено ако храната е с много животински мазнини. Жлъчна криза може да получат и напълно здрави хора, които никога не са  имали проблеми с жлъчката и жлъчните пътища.

Преяждането може да предизвика и проблеми с черния дроб, тъй като поетата храна се всмуква в кръвообращението и стига до него. А пък обработените и метаболизирани в черния дроб хранителни съставки   накрая се отделят през бъбреците и се изхвърлят от организма. А това  може да предизвика и бъбречна криза...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!