‘Да’ на мазнините, ‘не’ на обезмаслените продукти?

Като че ли времето на обезмаслените продукти вече отива в историята. Диетолозите все по-често се изказват в подкрепа на мазнините. А и изследванията показваат, че не трябва да се ограничаваме от употребата на правилни мазнини. Кои обаче са те?

Още през 90-те години на миналия век е доказана вредата от трансмазнините. Според специалистите трябва да се държи не на количествената, а на качествената оценка на мазнините. Необходимо е да знаем не колко ненаситени, а колко наситени мазнини употребяваме. По последни данни нискомаслената диета води до недостиг на незаменими масни киселини в организма.

Оказва се, че мазнините не са толкова вредни, колкото ни убеждаваха досега. Учените твърдят, че намаляването на количеството общи мазнини води до заместването им с ‘бързи’ въглехидрати, прекалената употреба на които не води до нищо добро за здравето. В резултат рискът от сърдечносъдови заболявания не  намалява, а  нараства опасността  от затлъстяване. Затова в днешно време диетолозите наблягат не на количеството, а на качеството на мазнините.

За полезни и нужни са признати ненаситените мазнини, които се получават от растения. По-малко полезни, но когато са в умерено количество - безобидни, са животинските мазнини, в които се съдържат предимно наситени масни киселини. Но дисбалансът между тези два вида мазнини в полза на вторите повишава риска от сърдечносъдови заболявания, атеросклероза, диабет, затлъстяване на черния дроб…

Недостигът на полиненаситени мастни киселини се отразява негативно на нервната система, увеличава риска от развитие на болестта на Алцхаймер.

Всъщност малко хора различават наситените и ненаситените мазнини  и чувайки да се говори за вредата от мазнините, изобщо се отказват от всички тях, в резултат на което не получават важни за жизнената дейност вещества.

Според Американската сърдечна асоциация трябва да се въздържаме от наситените мазнини, които се съдържат в кравето масло, сметаната, сиренето месото и другите продукти от животински произход. Има ги обаче и в някои растителни продукти - в палмовото и кокосовото масло.

Продуктите с високо съдържание  на наситени мазнини трябва да се заменят с такива, които имат високо съдържание на мононенаситени и/или полиненаситени мазнини. На практика това означава животинските мазнини да се заменят с растителни, а едновременно с това в менюто да се включат риба и ядки.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!