“Да мечтаеш отвъд“ – интервю с автора Александър Ненов

Срещаме ви с Александър Ненов, успешен интернет предприемач и писател на sci-fi истории, който ще ни пренесе отвъд границите на възможното с новоиздадения си сборник с разкази – „Да мечтаеш отвъд“.

Затегнете коланите и се пригответе за едно метафизично пътуване из необятния свят на въображението.

Какво значи „да мечтаеш отвъд“?

Това за мен е единственият смислен начин да мечтаеш. Много хора мечтаят в рамката на реалността. Когато мечтаеш за неща, които са възможни, ти просто правиш планове. Когато мечтаеш за невъзможните неща, ето тогава вече имаш истинска мисия и цел, която да те отведе много напред в развитието ти във всяко едно отношение. Само така можем да покорим галактиката. И това ще стане, макар и не в нашия живот.

Как се появи книгата? Какво те вдъхнови?

Вдъхновението не е едно или две. Истината е, че нямам идея от къде идва то и по-скоро съм склонен да вярвам, че то е нещо като паразит, който използва слабите места на съзнанието ми и влиза вътре, разполага се и го контролира докато постигне целите си. Така се раждат разказите, както и художествените книги, които пиша. Тази книга се появи просто защото се натрупа критична маса от разкази, които съм писал с години и е време да зарадвам феновете си.

Какво е общото между романа и разказа като жанр и начин на изразяване?

Като изключим стандартните описания като по учебник, романът ти дава много повече пространство за разгръщане на идеята. Там има опасност да се отклониш, да разводниш, да натовариш читателя с ненужна информация. И трябва да си нащрек за да се държиш стегнато въпреки неограниченото пространство. Разказа те лимитира и иска да си още по-строг с идеите си и да ги изчистиш от всичко излишно, така че с много малко да кажеш ужасно много. Като упражнение и двете са изключително приятни за ума.

Има ли връзка между интернет предприемачеството и научната фантастика?

Не. Интернет е вехта технология. Тя е на повече от 40 години и макар и ние тепърва да откриваме нейните възможности, тя не крие кой знае какви предизвикателства след като вече ние  ясно, че всичко и навсякъде е или ще бъде свързано с нея. Но писането на фантастични разкази и романи за мен е поредната форма на предприемачество. Не с цел печалба, а с цел личностно развитие. Когато отвътре ти ври, няма как да спреш порива. Дали ще стартираш нов бизнес или ще напишеш нова книга… усещането е еднакво. При втория случай просто нямаш акционери, които да те тормозят за постигнати резултати и бизнес планове.

От една случка колко разказа могат да бъдат написани?

Понякога не е случка, а само изречение или дори дума. Често ми се случва тази дума да е последната в даден разказ или заглавието. Аз пиша странно – понякога градя всичко около последното изречение. Така беше с разказа „Топки“. Знаех как трябва да свърши, но нямах идея защо и какво ще има преди това.

Андромеда от „Летящата планета“ може ли да бъде герой в някои от разказите в тази книга?

Андромеда е винаги в сърцето ми, макар че като име и героиня не се среща в моите разкази. И все пак нейното място е винаги някъде там. За разлика от нея, капитан Бжежмек е герой, който често се появява в моите разкази. По една или друга причина този герой се изгражда като образ в няколко различни разказа и няма да се изненадам, ако един ден заживее собствен живот.

По-трудно е да напишеш книга или да я издадеш?

Издаването е процес, който за мен вече не представлява някакво тайнство. Правил съм го с три издателства и като самопубликуващ се автор. Но написването си е истинско приключение. Отнема години, ваканции, уикенди, безсънни нощи и коментари с приятели, които само те питат кога ще прочетат следващото нещо, по което работиш. А ти знаеш, че няма да е скоро, защото не знаеш как да продължиш полета на своите герои… и тогава, докато им обясняваш, че си зациклил, някой казва онова изречение, което няма нищо общо с историята ти… и всичко идва на мястото си.

Противопоказна ли е книгата за читатели без въображение?

Читатели без въображение е оксиморон. Искрено се надявам, че подобно нещо не съществува. Но книгата ми е противопоказна за глупаци. Може да им нанесе трайни увреждания на глупостта и да ги накара да мислят.

Какво предстои и ще има ли среща с читателите?

Срещи ще има. Започваме полет в „Терминал 1“ на 20-ти април с мега представяне заедно с Благой Д. Иванов и неговия сборник разкази „Трансформации.“ Заедно с него ще направим и представяне на 27-ми април в Пловдив. Лятото ме чакат още представяния в цялата страна.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!