10 февруари - Ден за безопасен интернет

Днес трудно можем да си представим света без интернет. Чрез мрежата ние работим, комуникираме, правим бизнес...Възрастта на младитте хора, които все повече се застояват пред компютъра, става все по-ниска...Както много пъти сме предупреждавали обаче,  интернет крие и много рискове, особено за децата и подрастващите.

От 1999 година по инициатива на Европейската комисия, действа програмата “Безопасен интернет”. Идеята е  да се   образоват децата, както и техните родители, а също така и да им  се осигури приятно, полезно и безопасно  прекарване пред   компютъра                                                                                                         

10 февруари е определен за Ден за безопасен интернет. Двама перничани - педагог и юрист, са пуснали първия сайт за безопасност. Инициативата няма аналог. Сайтът е detskabezopasnost.com и там специалисти дават съвети и се опитват да решат проблеми на децата.

Отделя се  внимание на  всички теми, които засягат риска за децата и подрастващите и  се приемат сигнали от цялата страна.  За всеки сигнал, било то за опасни катерушки или за домашно насилие, ще се търси намесата на компетентните органи, като след това резултатите ще се отчитат  в сайта пред потребителите.

Две от всеки пет деца признават, че непознати  ги заговарят в интернет. Натрапниците ги питат за адреса и телефона им.  А част от децата доверяват, че непознати им говорят директно за секс. Това са само част от данните в проучване на НЦИОМ за заплахите, които  грозят децата ни в интернет.

Признанието за реалната опасност от педофили в мрежата са направили над 2/3 от децата на възраст между 12 и 18 години, които са попадали на натрапници. Много по-често в нета са им искали снимка. Това става в 9 от 10 случая. Почти толкова чести са и поканите за среща.

Сайтовете за запознанства са най-лесният начин да се запознаеш с педофил.  По-малко от  час след регистрацията, вече  могат да се намерят  доста кандидати.

Като начало тези хора  са много  внимателни, интересуват се от годините на жертвата си,  от живота в училище, от семейството.  Чичковците са много търпеливи и умеят да спечелят доверието  на децата. Целта е накрая да успеят да се срещнат с тях. Дори понякога предлагат да  им помогнат  с уроците....А срещнат ли се с тях, идва страшното - изнасилване,  отвличане и дори убийство...

По данни  на Мрежата за безопасен интернет в Европа, събирани в продължение на 20 години, във всеки един момент 700 000 педофили дебнат своите жертви в  мрежата.

Последните данни сочат, че има значителен напредък в  осъзнаването на рисковете, особено в държави, където се набляга  на образование  и обучение за безопасен интернет в училище.

Обикновено родителите  са спокойни, когато  виждат, че детето им си е вкъщи пред компютъра и смятат, че там за него няма опасност. Но съвсем не е така. Мнението на специалистите е, че детето с компютъра си е почти като на улицата, защото виртуалният свят вече много се доближава до реалния... Затова много важна е връзката между родителите и децата. На подрастващите трябва да им се обяснят опасностите, които ги заплашват.  Когато детето комуникира чрез камера, трябва да му се обясни, че точно по този начин се случват нещата.

Да имаш  щения към деца не е нормално, Педофилите, според специалистите, трябва да бъдат лекувани  или, както е в други страни, да се подлагат на химическа кастрация. Според специалистите трябва да има публичен регистър, където да се отразява кой е педофил и  да се показва снимката му, както и името му - всичко това да го има в интернет.

Статистиката показва, че 44 % от тийнейджърите  плубликуват в онлайн пространството информация за училището си, а 12 % - за домашния си адрес.    59%  от родителите обаче  са сигурни, че децата им взимат нужните мерки за защита  на тази информация. 79 % от младежите  използват активно социални мрежи, а 43%  пък вярват, че е напълно безопасно да споделят лична информация онлайн. Две трети от тийнейджърите смятат, че родителите им не правят нищо, за да ги контролират  в интернет, а 40% от родителите в Европа  пък  потвърждават, че не контролират действията на децата си в интернет....

Трябва ли родителите да знаят за  всеки сайт, който децата им посещават? И как те ще могат да предпазят децата си от педофили в мрежата?

Интересно е да се отбележи, че  самите младежи не се притесняват, че родителите им могат да  контролират достъпа им в мрежата. Дори напротив, много от тях биха се обявили да по-строг контрол.  Нещо повече, младежите са категорични, че не искат, когато кликнат на реклама, тя да ги отвежда в порносайтове.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!