15 декември - Международен ден на чая

Има най-различни легенди за появата на чая. Според една от тях  напитката е дело на император Шен Нун, който в китайската традиция се смята и за бог - покровител на медицината. Говори е, че императорът многократно изпитвал върху себе си действието на различни билки. Така той открил, че  настойката от чаени листа може да се използва като противоотрова…

Според китайските историци, Шен Нун е събирателен образ на  хората от епохата на неолита, което пък означава, че историята на чая наброява около 5-6 хилядолетия…

Китайците не само пиели чай от древни времена, но и го култивирали. Чаеното дърво се споменава като особен вид растение в най-древния речник на китайските йероглифи, основната част от който била съставена през III в.пр.н.е.

Първоначално чаят бил използван изключително в качеството  на лекарствено средство, по-късно  като ритуална напитка, а едва след това започнала ежедневната му  употреба.

В древността чаят бил известен като средство, което избавя от 10 000 болести. Според китайците, чаят прогонва съня, умиротворява  духа, прояснява зрението, сваля температурата, очиства организма от отрови и дарява дълголетие…

Невероятно е, но древните представи за огромната полза от чая и до днес не са опровергани, дори напротив - постоянно се потвърждават от нови научни открития.

Установено е, че чаят е природен комплекс от цял спектър витамини, микроелементи и няколкостотин други биологично активни вещества.

Според учените, флавоноидите в чая, наречени катехини, са причина за неговото благотворно действие върху сърцето. Освен това, той е полезен и за профилактика на рака. Най-полезен е зеленият чай, след него следва китайският оолонг /улун/, а на трето място  е обикновеният черен чай.

Неотдавна проведени изследвания показват, че чаят ефективно стимулира намаляването на теглото, осигурява профилактика на хроничните заболявания и повишава общата здравина на костите на скелета.  Друго изследване пък  е установило, че любителите на чай имат по-нисък индекс на телесна маса и съотношение между талията и бедрата, както и по-малко мазнини, в сравнение с тези, които не обичат тази напитка.

И нещо любопитно - чаят не съдържа калории, но пък е достатъчно хранителен, тъй като в неговия състав влизат и белтъчини, и витамини. Именно по тази причина той  е неотменна част от повечето диети - помага  на организма да поддържа работоспособността си дори при оскъдно хранене...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!