18 март - Световен ден на мозъка

Доскоро се смяташе, че мозъкът на възрастния човек не може да се обновява. Последните изследвания  в областта на мозъка обаче за установили, че за него се знае много малко и всъщност хората не използват напълно своите възможности. И в светлината на тези последни изследвания се смята, че човек е способен да се променя не само на психологическо, но и на физическо равнище.

Проучванията  на мозъка показват, че този човешки орган притежава удивителната способност да се пренастройва и да се възстановява. Доскоро повечето лекари смятаха тези идея за утопична. Те бяха сигурни, че мозъкът не може нито да се променя, нито да расте - може само са ‘аварира’. Но днес позитронно-емисионната томография и функционалната магнитно-резонансна томография позволяват на учените да наблюдават  мозъка в действие. И сега те са убедени, че традиционната представа за мозъка е била погрешна.

Става ясно, че ако някаква част от главния мозък се повреди, особено в областта на неговата кора /тънкия горен слой, който отговаря за обработката на постъпващата информациа и регулацията на движенията/, други негови части могат с времето да се ‘нагърбят’ с нейната функция. Това изисква търпелива работа в продължение на години, но независимо от това учените вече говорят за пластичността на нервните структури,  за това, че интензивните умствени и физически упражнения могат да променят мозъка на структурно ниво.

Според учените мислите могат да влияят върху мозъка. По какъв начин тава атаова? Оказва се, че мислите могат да влияят на активността на гените. Когато ние мислим за едно и също нещо, се включват определени гени, които започват да изработват съответстващи белтъчини - така се изменя структурата на невроните и се увеличава количеството на връзките между тях, т.е. увеличават се комуникационните възможности на невроните.  В мозъка е възможно да се образуват нови неврони.

По време на експериментите е установено, че количеството нови клетки в главния мозък зависи от околната среда. Употребата на кокаин и стресът, например, забавят тяхното образуване, докато бягането и учението го усилват.

Новите открития в областта на неврофизиологията дават надежда на много хора - на страдащите от последствията от инсулт, на тези, които се борят с хронична болка, на  младите хора с нарушени способности за обучение...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!