1 октомври - Ден на вегетарианците

Според статистиката, в днешно време броят на хората, които са изключили месото от менюто си непрекъснато се увеличава. Но за да бъде храненето ни пълноценно, не е достатъчно само да заменим месото с еквивалентно количество растителни продукти, а изцяло да преразгледаме диетата си.

През последните години се наблюдава бум на интереса към вегетарианството - частично /при което се разрешават мляко и яйца/ и пълно /веганство/. Лекарите съветват добре да се помислим, преди да се откажем напълно от месото.

Напоследък все пак диетолозите променят отношението си към вегетарианството. Резултатите от множество изследвания показват, че претоварването на организма с животински белтъчини, калории и наситени мастни киселини повишава риска от много заболявания. Установено е, че в регионите, където месото не присъства често на трапезата, по-рядко се срещат злокачествени заболявания. Освен това на тези територии се регистрира спад на сърдечносъдовите заболявания, диабета, старческото слабоумие и бъбречнокаменната болест.

На Запад обаче всички тези заболявания се смятат за обичаен спътник на остаряването и доскоро никой не се замисляше, че те могат да бъдат резултат от неправилно хранене.

Всъщност основният строителен материал на живите организма са белтъчините, а на тях - аминокиселините. Само 8 от тях не се синтезират в организма на човека и трябва задължително да постъпват там с храната. Всички животински продукти, богати на  белтъчини, съдържат пълния набор от аминокиселини, които са 20. За разликата от тях в растителните продукти рядко присъства целият набор аминокиселини, а общото им количество е чувствително по-малко, отколкото в тъканите на животните.

Мазнините в растенията и животните значително се различават по свойствата си. В животните са плътни и термоустойчиви, а в растенията, обратно - в повечето случаи те са течни масла. В животните преобладават наситените мастни киселини, а в растенията - ненаситените.

Всички наситени и мононенаситени мастни киселини могат да бъдат синтезирани в организма, но полиненаситените са незаменими и могат да се осигурят само с храненето. Те са необходими за изграждането на клетъчната мембрана и служат  като материал за синтеза на простагландините - физиологично активни вещества. При недостиг на полиненаситени мастни киселини се развиват нарушения в липидния обмен, отслабва клетъчния метаболизъм, наблюдават се и други нарушения в обмяната на веществата.

Растителната храна, за разлика от животинската, съдържа значително количество сложни по строеж въглехидрати - хранителни влакна или растителна целулоза, която е незаменима.

Растенията синтезират и натрупват голямо количество биологично активни вещества, които участват в жизненоважаните процеси на организма и изпълняват разнообразни функции.  Голяма група растителни природни съединения, които не се срещат в животинските тъкани, притежават способността да забавят развитието на раковите заболявания, понижават нивата на холестерола, предотвратяват появата на сърдечносъдови заболявания и стимулират защитните сили на организма.

Може ли да се живее без месо? Както стана ясно, много важни вещества можем да получим само от растителните продукти, но с някои от тях е по-лесно да се снабдим от животинските. Към тях се отнасят някои аминокиселини, витамините А, D3 и В12.

Ако сте вегетарианци, за да не страда организмът ви от дефицит на витамин А, ориентирайте се към консумацията на оранжеви и червени плодове и зеленчуци. Витамин D пък се съдържа в пивните дрожди.

В крайна сметка всеки сам трябва да прецени плюсовете и минусите на вегетарианството, но преди това е необходимо да се запознае с научните изследвания и становищата на експертите, които застават зад балансираното хранене, но не изключват месните продукти.

Учени пък са направили анкета с въпроси, свързани  с това, дали мъж, който не яде месо, губи мъжествеността си. От отговорите станало ясно, че в очите на дамите такива мъже са солидни и надеждни, но не и мъжествени.

По време на експеримента,  на участниците било предложено да опишат  млади хора, които  се отличават един от друг само по хранителни пристрастия. Оказало се, че  мъжете, които не консумират месо, не се приемат като много мъжествени - те били определяни като меки, принципни, даже и красиви, но не и мъжествени.

Това не изненадало особено специалистите. Според тях отказът от месо е отказ от власт, а значи и от мъжественост.

Все пак любопитно е да се знае, че през 2011 година Световната здравна организация  постави вегетарианството и суровоядството  в списъка на психическите заболявания.


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!