21 януари - Световен ден на прегръдката

На 21 януари целият свят празнува един от най-необичайните празници - Световния  ден на прегръдката. Той е основан през 1986 година, а след това бързо се разпространява  из целия свят. Всъщност на този ден  могат да се подаряват приятелски прегръдки даже и  на непознати хора.

Макар, че  празникът се празнува сравнително отскоро,  не е известно чия е идеята за прегръдките, както и защо е избрана именно тази дата. Смята се, че инициаторите на празника са били студенти.

Според психолозите хората, които искат да ви прегърнат, самите те желаят да изпитат чувството на сигурност, комфорт и любов. А прегръдките ни съпътстват през целия живот. Ние прегръщаме приятели и роднини по време на срещи, след раздяла, прегръщаме се помежду си,  за да изразим радост и благодарност един към друг.

Именно на този ден младежите и девойките се прегръщат помежду си без интимен мотив. Според една легенда, по време на приятелската прегръдка хората обменят душевна топлина.

Според експертите, прегръдките са полезни за здравето и психолозите съветват да се прегръщаме по-често. Съгласно данни на европейски медици, прегръщането е полезно преди всичко  за психическото здраве.

Човек, когото прегръщат, подсъзнателно се чувства в безопасност и настроението му се  подобрява. Обятията осигуряват не само чувството на защита, но и комфорта, който е необходим за всеки човек.

Ако се говори за физическото здраве, колкото повече човек се прегръща, толкова по-силна е имунната му система, по-добре работят нервната и ендокринната му система.  Прегръдката нормализира и нивото на хемоглобина в кръвта.

Хубавото е, че честването на 21 януари няма да изисква никакви материални разходи. Трябва само щедро да възнаградите с топлината си всеки, който желаете. Поздравявайки по повод празника, подарете на вашите близки и любими хора прегръдката си в знак на обич към тях. Има една китайска мъдрост: "Ние, хората, сме родени като ангелите - с едно крило. За да полетим, трябва да се прегърнем..."

Затова, прегръщайте се и то  не само на този ден, а всеки ден!
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!