24 декември - Бъдни вечер

Вечерта на този ден започват празненствата, свързани с рождество Христово. Според Евангелието Христос се ражда в пещера във Витлеем, провинция Юдея.

Народният обичай повелява най-възрастният мъж в дома да запали огнището и да подклажда бъдника - прекадено и морисано дърво, което трябва да гори през цялата нощ. Той разчупва и раздава обредната пита,  като първото й парче се нарича на починалите  и се оставя на иконата. В  огъня се хвъля лъжичка жито за здраве и берекет.

На трапезата трябва да има нечетен брой ястия - 7,9 или 11 и тя не се вдига, защото след вечеря идват починалите близки да се погрижат за благополучието на живите….

При подреждането на трапезата  на Бъдни вечер домакинята трябва да сложи на масата първо солта - тя ни помага да се отървем от лошите мисли, погледи и събития. В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех, за да се осветят четирите краища на света. По орехите можете да гадаете за здраве и късмет. Хубава ли е ядката, болестите ще бъдат далече от вас и домът ви ще е пълен, гнила ли е - чакайте неприятности.

Сложете на масата мед - за да ви е сладък животът. Сложете и лук, за да е много имотът - като люспите му.  Чесънът пък пази от зли сили. На масата сложете няколко борови клонки или дрян като символ на коледното дърво.  Задължителна част са свещите. Тях може да подберете, както и покривката, в подходящи за празника цветове.  

Преди да започне вечерята най-старият мъж в дома прекадява трапезата. По-рядко това се прави от най-възрастната жена. Докате трае вечерята, никой не трябва да става от масата. Ако все пак се наложи някой да стане, той трябва да върви приведен, за да не се повалят житата…

Цялото семейство трябва заедно да напусне масата, за да бъде задружно през годината.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!