25 март - Благовещение

На 25 март  църквата отбелязва големия християнски празник Благовещение.  На този ден Архангел Гавриил  се явил пред Дева Мария и й донесъл благата вест: ” Радвай се, Марийо, защото ти ще родиш син Божи!” . На този ден  се  тачат  Дева Мария, майките и жените.

Според българската традиция, освен специалната църковна служба, на Благовещение се почистват основно дворовете, градините и сметта се изгаря като символ, че всичко лошо е изгорено и премахнато - отсега нататък се очакват добри вести, сладки преживявания и “благатки дни”.

На Благовещение момичетата за пръв път месят питка, която се раздава на домашните и на съседите, за да месят благ хляб през живота си. Момите и ергените, ако в тоя ден видят щъркел, завързват по една кърпа на прът и го оставят през нощта на покрива с думите: “Каква (или какъв) ще взема, такъв белег да ми остави”. Кърпата престоява три нощи на покрива и чак тогава се гадае за бъдещето.

Вярва се, че на Благовещение пристига кукувицата, за да съобщи, че зимата си е отишла. Важно е как ще те “закука” за първи път: трябва да  си хапнал поне залък, за да ти е сита годината, а ако в кесията ти звънят пари, гласът й вещае богатство. По традиция на този ден се пробиват ушите на момиченцата за обеци, засаждат се овошки и зеленчуци, пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите.

Обредна трапеза се състои от  риба, пита, лучник, каша от коприва.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!