26 юни - Световен ден за борба с наркотиците и наркотрафика

Статистиакта показва, че упоребата на синтетични стимуланти, амфетамини и вещества от типа на екстази, продължава да нараства сред младите и най-вече сред учениците.

Датата  26 юни е приета от Общото събрание на ООН през 1987г. под резолюция 42/112. На този ден всички хора по света изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията.

Повечето тийнейджъри мислят, че амфетамините са безвредни хапчета за енергия и това е много тревожна тенденция не само у нас, но и  в цяла Европа. Един от най-упоритите и опасни митове за амфетамините е, че те са безвредни, не водят до пристрастяване и промяна в поведението и  че ако се  употребяват от време  на време, това няма да има сериозни последици.

Крайно време  е  обаче  да се събудим за опасностите, които причинява синтетичната дрога и да се разбият изградените  стереотипи, които се ширят из интернет-форумите.

Именно там младежите се подканят един друг да вземат амфетамини, защото не са наясно, че те са също толкова опасни като останалите наркотици. Те причиняват раздразнителност, параноя, тревожност, депресия и цялостно разбиване на нервната система.  

Проблем, будещ тревога е търсенето на вещества, които не са поставени под международен контрол. Продавани свободно, включително и в Интернет, тези вещества  рекламирани като "законни наркотици", "соли за вана", "растителна тор", са достигнали високи нива на разпространение и могат да бъдат не по-малко опасни, отколкото традиционните наркотици. Поставяните на тях етикети с надпис "не са за консумация от хора", осигуряват възможност за заобикаляне на законите за контрол на наркотичните вещества.

    Много често разликата между "безопасната" и токсичната доза е доста малка. Това води до увеличаване на смъртните случаи, делириуми и агресивно поведение. Употребата на комбинации от нови вещества, купени от употребяващите, без да са наясно с тяхното съдържание, води до непредсказуеми и понякога катастрофални последици.

    Всеки от нас има своя роля в предпазването на младите хора по цял свят от употребата на наркотици, представляващи огромна опасност за цялото обществото.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!