27 ноември 2015 - ‘Черен петък”

В САЩ петъкът след Деня на благодарността е възприет като начало на коледния пазар. На този ден обикновено се предлагат драстични намаляния на цените на стоките и чувствителните към изгодата американци започват лудо пазаруване. В този ден магазините отварят много рано - около 5 сутринта, а някои най-големи търговски вериги дори и в полунощ.

Терминът „Черен петък“ за пръв път се появява във Филаделфия в началото на 60-те години на миналия век. С него служители на местната полиция са наричали петъка след Деня на благодарността заради големите задръствания по пътищата.

Напоследък този ден се отбелязва и у нас. Витрините на повечето магазини примамват с толкова големи намаления, че не успявате да се сдържите и се  хвърляте в общия поток от пазаруващи.  Но за да направите изгодна сделка и да се снабдите с тоалети, които ще бъдат модерни и през следващия сезон, трябва да избягвате грешките, които обикновено се правят при това пазаруване.

Трябва да знаете, че етикетите често лъжат. Каквото и да искате да си купите, първо го премерете. Размерите на някои облекла не са точно указани - това се отнася най-вече за сутиените.

Проверете старите цени. Понякога някой етикет може да ви привлече с огромно 70-процентово намаление. Вижте обаче дали на етикета пише колко е струвала дрехата преди това. Ако старата цена липсва, може да се попаднали на класическа търговска измама.

Купувайте само класически тоалети.  Защото има опасност през следващия сезон да изглеждате демоде.

Не се опитвайте да се пъхнете в дреха, която ви е малка, с надеждата, че в близките седмици ще се отървете от излишните килограми. По-добре си изберете дрехи, които са ви по мярка и наистина ще носите.

Имайте предвид, че е излишно да се самозалъгвате, че през следващите месеци ще ядете  само макарони, за да отгладувате купуването на някоя маркова дрешка. Със сигурност ще потънете в дългове, затова по-добре се откажете от нея, ако не можете да си я позволите.

Не е нужно да си купувате поредната дреха, която е почти идентична с тази, която вече  виси в гардероба ви.  

Няма нужда да купувате дрехи за мъжа, децата или родителите си, ако не сте сигурни, че ще им харесат, ще им отиват и ще са им по мярка.

Важно е да  знаете, че опасността да накупите твърде много неща нараства право пропорционално с броя на приятелките, с които обикаляте магазините. Възможно е да се изкушите да попълните гардероба си с непотребни вещи само защото те са стояли  добре на някоя от приятелките ви или пък друга ви ги е препоръчала...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!