28 ноември - Ден без покупки

Първият „Ден без пазаруване“ се е провел в Мексико през 1992 година. Целта е обществото да се замисли за това, че консумира прекалено много ресурси. Идеята принадлежи на канадския художник Тед Дейв. Скоро денят започва да се отбелязва във Великобритания, Израел, Австрия, Германия, Нова Зеландия, Норвегия и др. Наскоро протестиращи го преименуваха на „Окупирай Коледа“ и „Коледа без пазаруване“.

Днес потребителите като че ли не потребяват, за да живеят, а обратно - живеят, за да потребяват.  Потребителят е обладан от стихията  за придобиване на вещи и после изхвърлянето им.

Дните преди Коледа бележат пика на шопингманията - натрапчивото желание да се правят покупки в големи количества, без да се мисли за необходимостта от тях и за последствията от  направените значителни разходи. Шопингманията е призната за  заболяване и спада към групата  на зависимостите наред със страстта към алкохола, наркотиците и интернет.

В търсене на причините и характеристиките на шопингманията, наречена още ониомания, се провеждат много научни изследвания.  Резултатите показват, че непосредствено преди покупката способността на шопингманиачките за рационално мислене рязко се понижава и дори изчезва, докато емоциите нарастват.

Според специалистите по пазаруването залитат най-вече хора, които имат проблеми с общуването, чувстват се самотни и неразбрани. И чрез купуването на различни предмети те се опитват да компенсират емоционалните си дефицити. Така те се опитват да успокоят себе си, да се възнаградят и утешат. После обаче се появява чувството за вина  заради похарчените пари за куп излишни неща.

Психолозите съветват как да се предпазите от развитието на ониомания:

Дръжте се по-далеч от МОЛ-а. За много жени разходката в големия лъскав магазин е начин да преодолеят натрупаната умора и напрежение в работата. Но по-добре се разходете в парка или почетете хубава книга, отколкото да правите излишни покупки.

Важно е преди да пазарувате да си направите списък за необходимите покупки и се старайте да се придържате към него.

Ако красива дреха от витрината ви изкушава да се разделите с немалка сума пари, приложете тактиката на разсейването - обадете се по телефона на близък, почерпете се със сладолед…

Не е притеснявайте да отклонявате настойчивите предложения на търговците. Въздържайте се от пазаруване по разпродажби. Намаленията действат подвеждащо и човек е склонен да си купи нещо ненужно само заради изгодната цена.

28 ноември е обявен за Международен ден без покупки. Вече няколко години на този ден немалко хора по света показват критичното си отношение към консуматорството като стил на човешко мислене и поведение.

Денят е предизвикателство и към нас, и към нашите близки и приятели - да обуздаем потребителските си страсти. Предизвикателство да се опитаме да изживеем един ден, в който да не мислим какво трябва да си купим и кой магазин да посетим. Да прекараме повече време с приятелите и семейството си, а не да го изгубим в излишно харчене на пари...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!