2 февруари - Петльовден

На 2  февруари църквата отбелязва празника Сретение Господне. 40 дни след раждането на Господ Иисус Христос, света Дева Мария Богородица  занесла Младенеца в Йерусалимския храм - според Мойсеевия закон, който заповядвал всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно на Бога. Това се правело, за да се помни спасяването  на израелските първородни от смъртта. Затова всеки първороден като собственост на Господ, бил длъжен с определена от закона цена да бъде откупен.

Има и още един мит. Този ден се почита, защото още когато цар Ирод избивал младенците в търсене на новия цар,  една майка, за да запази рожбата си, намазала с кръв всички съседски порти с отрязана глава на петле, като по този начин объркала поставените знаци и спасила момченцето си.

След навършване на 40 дни от рождението, майката на първородния принасяла в жертва на Бога агне. Ако майката била бедна, принасяла гургулица или два гълъба.

У нас  пък този ден е наречен Петльовден. Откъде идва името?

Преданията разказват следната 300-годишна история: Петльовден е свързан със събирането на най-тежкия за нашия народ данък – кръвния:  взимането на малки момчета за еничари от турците. Легендата разказва как смела еркечанка  /от с. Еркеч/ скрила мъжкото си чедо и отказала да го даде на турците, а те се заканили, че ако не го предаде, то ще бъде заклано. Тогава тя заявила, че сама ще заколи скъпото си момче, но няма да им го даде.

През нощта жената  извела и скрила детето си далеч извън селото, заклала в полунощ петел на прага на къщата и опръскала с кръвта му навред. Когато сутринта дошли повторно, турците останали стъписани пред постъпката на майката и оттогава повече не събирали момчета за еничари от село Еркеч. Оттогава  до днес този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало, на рода български.

На този ден не се работи, защото децата ще се раждат белязани. За да са здрави момчетата, на прага на домовете им се коли петел и с кръвта му се рисува кръст върху челата им.

Краката на птицата  се хвърлят върху покрива, за да пазят семейството от уроки.  Перата се пазят, за да се използват за баене против болести. Петелът пък се вари цял и от него се раздава на съседи и бедни хора за здраве и плодовитост на мъжката челяд.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!