3 август - Световен ден на динята

3 август е обявен за световен ден на динята. Популярността на този т. нар. плодов зеленчук се дължи на това, че динята е  много вкусна, но и изключително полезна. Според последните изследвания тя е една от храните, които най-много помагат срещу рак, тъй като е  богата на ликопен - антиоксидантно вещество, което предпазва от болестта. Установено е, че съдържанието на ликопен в динята в сравнение с всички останали плодове и зеленчуци, е най-високо.

Динята съдържа и  аргинин, който  отпуска съдовете,  намалява артериалното налягане, притежава психотропно действие и  има способността да подобрява настроението. Ето защо според специалистите, динята е най-добрият природен антидепресант. Освежаващият плод укрепва имунната система, не съдържа никакви мазнини и е с високо съдържание на витамин С. По тази причина динята е много подходяща за диети за намаляване на теглото.

Динята е изключително богата на витамин  В9 или фолиева киселина. Тя взима участие с кръвотворния процес, препятства мазната инфилтрация в черния дроб,  поддържа имунната система  и способства  за нормалното образуване  и функциониране на белите кръвни телца - левкоцитите.  Ето защо, динята е полезна за всички с общоукрепваща цел, а е просто незаменима за бременните и жените,  които планират да се сдобият скоро с наследници, защото  съдържащата се в плода фолиева киселина регулира формирането на нервните клетки на ембриона.

Малко от нас се задоволяват само с едно парченце диня. Всички знаем за диуретичния й  ефект и това й свойство е особено ценно при хората, които  искат да прочистят организма си. Динята спомага и за освобождаването от застоял жлъчен сок.

Сочният плод е  богат на фибри, които спомагат за извеждане от организма на  излишния холестерол, виновник за атеросклерозата. Когато се консумира в по-големи количества, динята чисти шлаките в организма и помага за изхвърлянето на отровите; установено е, че  съдържа  вещества способни да разтворят дори и камъни в бъбреците.

Динята е един от плодовете, които са подходящи за разтоварващите дни, които обикновено правим  за подобряване на самочувствието, както  и за отслабване. ‘Динената диета’ може да се практикува  от два пъти седмично до веднъж на десет дни, като  на ден трябва да се изяждат 1,5-2 кг диня, разделена на 5 приема.

Горещините през лятото изчерпват нашите сили и ние се чувстваме изтощени и потиснати. Причината за това е, че при потенето се губи магнезий, а липсата на този минерал води до раздразнителност и нервност. Именно ценният магнезий се съдържа в голямо количество в динята.  Едно парче от сочния плод успокоява, ободрява и подобрява настроението.

Динята е естествен източник на витамин С и витамин А, предимно във вид на бета-каротин. Богата е  и на витамини от групата В, необходими за производството на енергия. По-високо е съдържанието на витамин В6.

Динята е добър източник на тиамин, калий, натрий и магнезий, които участват в основни физиологични процеси в организма. Заради повишеното потоотделяне през летните месеци организмът губи  много натрий и калий, което може да се компенсира чрез редовното консумиране на плода.

Динята съдържа аминокиселината цитрулин, която подобрява работата на отделителната система и спомага за изхвърлянето на вредните вещества, чрез което „охлажда“ организма. Цитрулинът превръща  динята в  чудесен афродизиак, който разширява кръвоносните съдове и така подобрява сексуалните функции на организма. По съдържание на желязо дините са на едно от първите места сред плодовете и зеленчуците. Затова плодът се  препоръчва при анемия.

Ето и малко любопитна информация за сочния плод. Най-голямата диня е отгледана от фермер в американския щат Оклахома. Тя тежала 115 килограма.Растението има над 1200 разновидности. От тях само 60 вида са подходящи за консумация. Динята съдържа най-големия процент вода сред плодовете, между 80 и 92% - в зависимост от сорта. Най-голямото препоръчително количество диня, което може да изяде човек дневно, е 2.5 килограма. В една цяла диня има само половината от захарното съдържание на една ябълка. Затова динята е особено подходяща за диети и диабетици.  Белег за вкусна и зряла диня е спаружена и изсъхнала дръжка. Кухият звук при почукване означава, че тя е зелена.


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!