6 декември - Никулден

Никулден възвеличава историческа личност - Свети Николай Мирликийски. Това е голям празник за цяла Европа - посветен на рибарите, моряците, търговците и… банкерите.  На него се изразява и култът към рибата, а в много народи най-вече към шарана.

Свети Николай е роден през 270 г.  в Мала Азия. Според легендите той запушил дупка в бедстващ кораб с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.  Друг мит пък разказва, че по време на силна буря този светец спасил с молитви моряците на потъващ кораб като успокоил морето.

Легендите разказват, че Свети Никола  помагал на страдащите и слабите, спасявал моряците и пътниците по вода, носел късмет на рибарите.

На този ден се възвеличава рибата като благодатно ястие.  Известно е, че  специалистите по здравословно хранене препоръчват най-малко веднъж седмично в менюто ни да присъства риба.

В Европа също честват Свети Никола. В немскоговорящите страни, в Холандия и Белгия,  този ден е особено важен за децата. В нощта на 5 срещу 6 декември те се надяват добрият светец да напълни обувките им с лакомства и подаръци.

На този ден приключва есенният риболов. Рибарите изяждат на брега първата уловена риба, а другата отнасят у дома. На Никулден се приготвя обичайно риба с люспи, най-вече шаран. Смята се, той той е ‘слуга на светеца’.

Люспите се почистват внимателно, така че да не падат на земята. Костите й се събират и изгарят като на гергьовско агне, закопават се в земята или се пускат в реката или морето...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!