6 януари - Йордановден, Богоявление

Според библейската легенда на 6 януари Йоан Кръстител покръства Исус Христос във водите на река Йордан.  Легендата говори,  че в момента на кръщението небето се отворило и Светият дух във вид на гълъб слязъл при Христос, а от небето се разнесъл глас: ‘Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение’. Затова  и празникът се нарича още Богоявление.

На 6 януари се извършва освещаване на водата. След службата в църквата свещеникът хвърля кръста в река, езеро или в морето, а ергени се хвърлят да го извадят. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив през цялата година. Той обикаля с кръста селото, а всички го даряват.

Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодородна. Според поверието, който през нощта срещу празника си пожелае нещо, то ще се сбъдне.

Празникът Богоявление се отбелязва от католиците и православните  християни по съвършено различен начин - докато ние славим кръщението на Христос в река Йордан, на Запад в центъра на вниманието е поклонението на влъхвите пред младенеца.  Как се е получило такова огромно разминаване?

В древен Египет в нощта на 5-ти срещу 6-ти януари се празнувало раждането на бога на Слънцето. Освен че бил върховен бог, майка му била девица, така че никак не било трудно християнските общности да използват култа към Слънцето и да обявят същата дата за рождена на Христос. И точно това направили - от 375 г. египетската християнска църква празнува Рождество на 6-ти януари.

Традицията започва да се разпространява по света. Към нея непрекъснато се наслагват други събития от ‘младежкия’  живот на Христос - поклонението на влъхвите, първото  чудо в Кана, че даже и покръстването му от Йоан Кръстител.   Събитията преди кръщението му са по-маловажни, затова ги обединяват в един празник, докато тези след това са обект на отделни чествания, защото всяко носи ценно послание за християните.

По-късно за рожден ден на Исус бил обявен 25-ти декември. От всички останали събития, чествани на 6-ти януари, католиците си избрали поклонението на влъхвите, а православните - кръщението във водите на река Йордан.

Защо Богоявление? За католиците е ясно - защото тогава Младенецът се е ‘явил’ пред тримата влъхви.   Според православните пък, защото при кръщението на Христос, Бог се появил в своята триединна същност - докато Синът участва в ритуала, над него се появява Светият дух във вид на гълъб и се чува гласът на небесния Отец, който обявява, че Исус Христос е негов Син.

В католическите страни 12-те дни между Коледа и Богоявление са посветени на семейството и приятелите.  Магазините и офисите са на намалено работно време и всички бързат да се приберат вкъщи, за да се посветят на празненства и богати трапези.

Един от най-големите празници в Испания е парадът на тримата влъхви. В шествието участва цялото население, то се движи под музикален акомпанимент, а костюмираните като влъхви актьори  хвърлят бонбони и дребни сладкиши на зяпачите. Всъщност испанските деца чак сега получават коледните си подаръци. Те са писали желанията си до любимия си влъхва: Мелхиор, Каспър или Балтазар. За разлика от Дядо Коледа, който идва от Лапландия на шейна, карана от елени, влъхвите пристигат от Ориента на камили.

Италианските деца пък получават подаръците си от добрата вещица Бефана. В нощта срещу 6-ти януари тя лети над покривите на своята метла. Пуска подаръци през комините на добрите деца и въгленчета - на лошите.  

Празникът също е свързан с тримата влъхви, но е включил и езически мотиви. На този ден децата си раздават сладки, които много приличат на коледните. Те се подаряват специално на бременните жени, защото се смята, че увеличават майчиното мляко.

Французите празнуват този ден на трапезата. Сервират се  всякакви вкусотии, но гвоздеят е кралският кейк, посветен  на тримата влъхви. В него има късметче и който го намери, поставя на главата си хартиена корона и вдига тържествена наздравица.

У нас на трапезата се слага пита, ястия със свинско месо, баници, сармички, пълнени чушки, кисело зеле, боб и вино. Имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Божана, Божан, Бистра, Боян, Богдан, Богдана.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!