7 юли - Европейски ден на шоколада

Повечето хора обичат шоколад. Децата - за това, че той е вкусен, мъжете - за възможността да направят ефектен подарък на жените, а жените - не само заради присъщата им любов към сладкото, но и заради неговите удивителни свойства да съхранява и удължава младостта, красотата и здравето.

Тъмният шоколад е отличен антиоксидант, който препятства появята на свободни радикали и се бори срещу стареенето. Шоколадът е и прекрасно средство против кашлица, при това много по-ефективно, отколкото тези, които днес ни предлагат в аптеките.

Учените  непрекъснато намират в шоколада все нови и нови полезни свойства. Какаовите зърна, от които се прави шоколадът, са изключително богат източник на биологично активни вещества, такива като витамини В1, В2, РР, провитамин А; микроелементи: магнезий, калий, натрий, желязо, калций, теобромин, фенилетиламин, растителни протеини,  фитостерини.

Според английски  учени, наистина за кратко време, шоколадът  подобрява умствените  способности. Консумацията на шоколадова напитка усилва за 2-3 часа кръвотока във важни участъци на мозъка и подобрява съобразителността и бързината на реакциите.

Специалистите твърдят, че  шоколадът е  по-полезен за сърцето, отколкото зеленият чай и червеното вино, които са изключително важни съставни елементи в комплексната профилактика на сърдечносъдовите заболявания.

Всеки знае свойството на шоколада да подобрява настроението и да лекува от депресия. Дори вдишването на шоколадовия аромат е полезно. У повечето хора той стимулира изработката на секреторния имуноглобулин А - важен компонент в противомикробната и противовирусна защита на организма.

Разбира се най-полезен за човешкия организъм е черният шоколад, защото  в него се съдържа голямо количество натурално какао. Тъмният шоколад не се обработва толкова много, както белият и млечният, което позволява в него да се съхранят всички полезни вещества и да се усили вкусът му.

Последни изследвания потвърждават ползата от шоколада за сърдечносъдовата система, главния мозък и за диабетиците, тъй като черното изкушение подобрява чувствителността на организма към инсулина. С помощта на тъмен шоколад може да се намали кръвното, тъй като в какаото се съдържа вещество, което  лекува затлъстяването и понижава кръвното налягане, особено у старите хора.

Тъмният шоколад влияе на самочувствието и намалява тревогата и нервното напрежение.  Той влияе  на отделянето на хормона на стреса и значително понижава неговото количество в кръвта. Хормонът кортизол влияе негативно на всички системи в организма, но, за да се намали неговото количество в кръвта, трябва да се консумират по 50 г тъмен шоколад дневно в продължение на 14 дни.  

Шоколадът намалява риска от инсулт. Изследователите са открили, че той може да бъде полезен за здравето на сърцето,  доколкото понижава нивото на холестерола и веществата, способстващи за развитието на възпаления.

Изследвания на учени от Харвард пък  установили, че редовното /2 пъти дневно/ консумиране на тъмен шоколад подобрява с една трета паметта, повишавайки циркулацията на кръвта. Тази нервно-съдова  връзка играе важна роля при такива заболявания като болестта на Алцхаймер. Лошото състояние на съдовете е известен рисков фактор за развитие на деменция.

Знаете ли, че има много популярни варианти за шоколадови диети?  Според американски диетолози идеята за създаването на шоколадова диета се появила след изследвания, които показали, че хората, които често ядат шоколад, имат по-нисък

индекс на телесна маса, отколкото тези, които хапват шоколад по-рядко, независимо от високото съдържание на захар, нивото на мазнини и високата калоричност на продукта.

Учените все още не могат да дадат   логично обяснение на този феномен, но са убедени, че антиоксидантите и другите полезни съединения, съдържащи се в шоколада, водят до ускоряване на обмяната на веществата в организма.

Шоколадът повдига настроението за броени минути, действайки даже по-бързо, отколкото алкохолът, но без неприятните последствия, които спиртните напитки ни гарантират…Причина за това е съдържащия се в шоколада триптофан . Попадайки в организма, той се преработва в серотонин - един от най-важните хормони и най-активни невромедиатори.   
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!