Балканската война и подкрепата за българските воини

 

5 октомври 1912 година. Цар Фердинанд официално обявява началото на Балканската война, като я нарича ‘борба на Кръста и Полумесеца’. Естествено, турските политици веднага скачат против тази фраза - те обвиняват България, че разпалва верски конфликти, които ще доведат до заличаване на цели народи от картата на света. Посланикът ни в Лондон пък е принуден  да обяснява, че няма друга държава на Балканския полуостров като България, където християни и мюсюлмани да живеят в мир и разбирателство.


Великите сили винаги са против България и, разбира се, Англия поддържа Турция. Всички са на мнение, че  българската армия не е готова за война и, че Османската империя ще победи.


Мнението се променя, когато нашите смели войници завземат Лозенград, Солун, Димотика и Люлебургаз.  Заговаря се дори за превземането на Цариград и за изтласкването на  турците в Азия. Всички се възхищават от  подвизите на българската армия и изведнъж започват да приемат нашия посланик в Лондон с почести, каквито дотогава никой не е оказвал на наш дипломат. Германците пък твърдят, че идва краят на владичството на османците  в Европа.


Най-голямата подкрепа за българите идва, обаче, от славянските народи. Обществеността на Русия, Полша и Чехия бурно изразяват възторга си от победите на нашите воини. Полските депутати изпращат  пари до царица Елеонора за нуждите на Червения кръст.  Големият писател Хенрик Сенкевич, който е почетен член на  нашето Славянско дружество, открива подписка за събиране на помощи в полза на воюващите си събратя. Чешки фабриканти на текстил изпращат свои стоки на воюващите. Нещо повече - изведнъж маршът ‘Шуми Марица’ започва да се пее из славянските столици и се превръща в българската Марсилеза.


Стотици руски офицери и войници се записват доброволци, за да участват в Балканската война.  Всички те отиват на война със съзнанието, че ще поправят една историческа неправда, обезсмислила пролятата през Освободителната война руска кръв.  В Пловдив като медицинска сестра пристига дъщерята на граф Игнатиев. Събират се пари и помощи, медикаменти и санитария. Организират се благотворителни  концерти, на един от които пее самият Фьодор Шаляпин.


Ето как само за няколко месеца България изживява такъв триумф, какъвто  не помни нито преди, нито пък след това...


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!