Честита баба Марта!

През месец март енергийното поле на Земята е особено силно, защото природните сили се събуждат за нов живот, настъпва пролетното равноденствие.  Още от древността хората се мъчат да умилостивят природата. За тази цел изработват различни талисмани. По българските земи това е мартеницата.

Традиционната мартеница е в два цвята - червен и бял. Обикновено я  изработва най-възрастната жена в семейството, като я нарича за здраве, късмет и защита от злото. Точно това заклинание /баене/ превръща мартеницата в мощен магически талисман, кодиран за определена цел.

Днес малко хора плетат мартеници за своите близки. Но коя е най-подходящата, която можете да изберете от претрупаните сергии?

Метла с мънисто

Метлата е символ на новото начало, на пролетта, здравето, щастието и радостта. Белият цвят символизира мъжкото начало, силата, светлината. Червения е женското начало, здравето. То е знак на кръвта, на зачеването и раждането. Вплетени, те носят здраве, берекет и плодовитост, а конското мънисто се слага против уроки.

Баба Марта

Тази мартеница носи  пролет, здраве, щастие и радост. Поставя се на видно място, за да се умилостиви баба Марта. Според поверието, настроението на баба Марта оказва силно влияние върху времето. Когато е засмяна, е слънчево и топло, но ядоса ли се, задухва вятър и облаци закриват слънцето.

Пискюли с паричка

Тази мартеничка е традиционен образ за закичване на дома, градината и домашните животни. Тя носи берекет и благополучие. Червеният цвят предпазва от болести, а белият предвещава дълъг живот. Златната паричка е притегателна сила за късмет.

Пижо и Пенда

Символизира мъжкото и женското начало.  Бялата вълна в мартеницата предвещава дълъг живот, а червената - здраве и сила. Нарича е за здраве, берекет и плодовитост.

Подкова

Подковата носи късмет и щастие в къщата. Пази от лоши очи. Слага се до или над вратата, за да не може късметът да ‘избяга’. Преданието твърди, че  дяволът няма да се появи на място, където е сложена подкова. Ако тя се закачи към мачта, над вратата на каютата или под палубата, то късметът задължително ще съпътства кораба.

Слънце

Когато тази мартеница е изработена от жива вълна, тя е символ на живота. Поставя се високо, защото слънцето гледа отвисоко и раздава топлината и светлината си. То дава зеленина, а там, където е, няма болести.

Чан

Чанът се връзва до или над входната врата. Пропъжда болести и лошотии, които спохождат хората, дома или домашните животни. Звънът на чана плаши лошите сили, прогонва студа и злите духове и носи в дома здраве, берекет и плодовитост…
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!