Цветница - един от най-големите християнски празници

Днес честваме един от най-големите християнски  празници - Цветница.

На този ден християнската църква припомня тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Шест дни преди  Пасха Христос възкресил Лазар и после се отправил към Йерусалим.

Вестта за възкръсването на Лазар се носела из града.  Христос влязъл  в Йерусалим на магаре. Вярващите го посрещнали  като разстлали пред него дрехите си и клонки от маслина и го възславили  като Месиански цар. Христос отишъл в храма, където изпълнен  с гняв, изгонил оттам събралите се в двора му продавачи и купувачи, които  го били превърнали в тържище.

След Цветница започва Страстната седмица - дните на Христовите страдания преди Възкресението.  Празникът е подвижен и се чества както в православната, така и в католическата и протестантската църква, една седмица преди Великден

У нас  Цветница е един от най-големите църковни празници.  Сутринта на този ден  в църквите се благославят върбови клонки.  Всички отиват на тържествена служба, вземат от върбовите клонки и ги отнасят в домовете си. Вярва се, че тази осветена върба има предпазна сила. Върбовите клонки ни напомнят за палмовите клонки,  с които  бил посрещнат Спасителя в Йерусалим.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!