Да подобрим паметта и концентрацията

Известно е, че всички жизнени функции на организма се управляват от мозъка. В него се съхраняват и спомените.  Той е най-сложният орган в човешкото тяло.  И ако го поддържаме в добра форма, ще се радваме максимално дълго на бърз и остър ум.

Ето как може да се поддържа и подобрява работата на мозъка:

Много важно е движението. Не  се застоявайте  на едно място, защото движението активира кръвообращението и подобрява оросяването на мозъка.

Вместо да гледате телевизия, заложете на четенето. Отдавна е доказано, че хората, които  прекарват пред малкия екран повече от 2 часа дневно, увеличават риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Четенето обаче е полезно. То представлява нещо като гимнастила на мозъка - той извлича информация и я запаметява. Смятането  наум също е много полезно, както и  решаването на кръстословици и ребуси.

Знаете ли,  че 80% от мозъка се състои от вода?  Ето защо, ако го оставите ‘на сухо’, той няма да изпълнява добре функциите си.  Затова пийте  по 8 чаши вода дневно,  не прекалявайте с кафетата и избягвайте  алкохола.  Кофеинът дехидратира, а спиртните напитки  забавят умствените функции и намаляват познавателната способност.

Стресът има разрушителен ефект върху физическото и психическото здраве, затова трябва по възможност да се избягва. Той води до повишена тревожност, пристъпи на паника, депресия и здравословни проблеми. Елиминирайте негативните мисли, които увеличават производството на хормоните на стреса, които убиват мозъчни клетки.

Спрете рутината. Откъснете се от еднообразието  на всекидневието.  Направете нещо друго, което коренно се различава от обичайните действия. Така ще стимулирате мозъка да съдейства за изграждането на нови връзки.

Задължително си осигурете 7 часа сън.  Доказано е, че хората, които спят 7 часа в денонощие, имат значително по-добра концентрация и памет от тези, които спят по-малко, а дори и от тези, които спят повече.

Включете в хранителния си режим храни, които подпомагат правилното функциониране на мозъка в дългосрочен план. Тези храни трябва да съдържат полезни мазнини и мастни киселини /омега-3 и омега-6/.  Такива храни са мазните риби - сьомга, скумрия и риба тон. Зехтинът също е много полезен за мозъка.

Неутрализирайте атаките на свободните радикали  с антиоксиданти, които в по-големи количества се съдържат в морковите, чесъна, броколите, гроздето и боровинките.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!