Да прочистим организма с хвойна

Хвойната е много разпространено иглолистно растение. То се среща диворастящо в природата, но лесно се отглежда и в домашната  градина.

Дребните плодчета на хвойната са богати на витамини, минерални соли, органични киселини, фруктоза и ароматни вещества, които имат способността да прочистват организма. Те стимулират кръвообращението и тонизират кръвоносните съдове. Хвойната има диуретично действие, засилва метаболизма и имунитета, укрепва стомаха и играе ролята на дезинфектант.  

Най-подходяща за медицински цели е червената хвойна, която се среща у нас, наред със синята, ниската и миризливата. Лечебният курс с плодове на хвойна се прилага при необходимост от прочистване на кръвта, отделяне на повече вода от организма и за укрепване на имунната система.

В продължение на 11 дни се дъвчат плодчета хвойна - първия ден 4, а следващите дни до средата на периода бароят им се увеличава с по едно на ден. После постепенно намалява, също с по 1 на ден, докато стигне отново до 4 плодчета.

Хвойната участва в много диуретични смеси. Вземат се равни части листа от бреза, корени от глухарче и плодове от хвойна. 1 суп. лъж. от сместа се сварява в чаша вода. След като изстине се прецежда. Пие се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди храна.

Важно е да се знае, че при бременност и проблеми с бъбреците не се препоръчва употребата на хвойна.  
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!